Közép- és Kelet-Európa az egyik legnagyobb környezetszennyező

A tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa átalakuló országai a világ leginkább környezetszennyező energia-felhasználói között vannak, és energiahatékonyságok változatlanul messze elmarad a fejlett ipari térségétől, hangzott el a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vasárnap kezdődött éves közgyűlésén.

Az EBRD az idei közgyűlés egyik központi témájává tette a kedvezményezett térség energiahatékonyságának javítását, és tervei között szerepel, hogy 2009-re megkétszerezi, 1,5 milliárd euróra növeli a "zöld energiával" kapcsolatos finanszírozásait.

A londoni rendezvény első napján ismertetett tematikus összefoglaló szerint ha Kelet-Európa és Közép-Ázsia volt kommunista országainak energiahatékonysága a jelenlegi nyugat-európai szintre emelkedne, a világ teljes energiafogyasztása 7,2 százalékkal csökkenne.

Az átalakuló országok egyes esetekben a nyugat-európai szintnél harmincszor több üvegházhatást okozó gázt bocsátanak ki egységnyi GDP-érték előállításához, és e gázok éves globális kibocsátásának 13 százalékáért felelősek, áll az EBRD térségi energiahatékonysági összefoglalójában.

A térségen belüli fejlettebb országok példája ugyanakkor mutatja, hogy a gazdasági növekedés mellett is lehetséges a széndioxid-kibocsátás mérséklése: amerikai adatokat ismertetve a bank szakértői azt írták, hogy Közép-Európában 1990 és 2002 között, a GDP-értékhez mérve 42 százalékkal csökkent e szennyezőanyag kibocsátása.

Az EBRD szerint az orosz kormány saját felmérése is azt mutatja, hogy az ország 40 százalékkal csökkenthetné saját éves energiafelhasználását a felhasználási hatékonyság javításával. Az orosz acélipar termelésének például a 22 százalékát adják elavult, energiapocsékoló, nyílt rendszerű kohók; az ilyen technológia az indiai acélipar termelésének már csak a 3,9 százalékát, az Európai Unióénak pedig nulla százalékát adja.

Az EBRD szerint ha Ukrajna az energiahatékonyság javítására rendelkezésre álló összes módszert alkalmazná, felére csökkenthetné jelenleg 70 százalékos gázimport-függőségét, ami nagyban javítaná az ország energiaellátási biztonságát. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.