MOB-közgyűlés: a BOM törölje nevéből az olimpia szót

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén úgy döntött, felkéri a Budapesti Olimpia Mozgalmat (BOM), hogy törölje nevéből az olimpia szót. Amennyiben erre nem kerül sor, a MOB a cégbíróságnál támadja meg a BOM bejegyzését.

A négyórás tanácskozás során a magyarországi olimpia rendezéssel kapcsolatos kezdeményezés váltotta ki a legnagyobb vitát. Schmitt Pál MOB-elnök elmondta, hogy csütörtökön tárgyalt Lausanne-ban Jacques Rogge-val, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével és a NOB jogi főosztályának vezetőjével. A megbeszélésen kiderült, a NOB leghatározottabb állásfoglalása, hogy az olimpia elnevezést nem használhatja a NOB tagjain kívül más szervezet. Amennyiben ez mégis bekövetkezik, előfordulhat, hogy a NOB nem fogadja el például Budapest jelentkezését ötkarikás játékok rendezésére.

A hozzászólók többsége kompromisszumos megoldásra törekedett. Török Ferenc úgy fogalmazott, a jog és a pénz áll egymással szemben, hiszen a törvény a MOB-nak garantálja az olimpia szó használatát. Bakonyi Tibor alelnök, mint Budapest főpolgármester-helyettese azt is megjegyezte, kérdéses, hogy a BOM egyáltalán a Budapest elnevezést jogosan használja-e. Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke, aki egyben MOB-tag is, nem volt jelen a közgyűlésen.

A közgyűlés úgy határozott, ha a BOM törli nevéből az olimpia szót, egy állandó olimpia előkészítő bizottságot hoz létre a minél jobb együttműködés érdekében, mivel a MOB az ötkarikás játékok rendezését elérendő célnak tartja.

A közgyűlés elfogadta az elmúlt évi gazdálkodásról készített beszámolót, valamint a Kamuti Jenő főtitkár és Kryzewsky Miklós által készített etikai kódexet.

A tavaly decemberi alapszabály-módosítás alapján egy fő elnökségi tagot kellett választani a közgyűlésnek a testület 15. helyére heten pályáztak. A végső szavazás során Markovits László, a Vasas ügyvezető elnöke 50-47-re győzött Gyenesei Istvánnal, Somogy megye közgyűlésének elnökével szemben.

A közgyűlés Aján Tamást tiszteletbeli főtitkárrá választotta, végül pedig a MOB-díjak átadására került sor. Elismerésben részesült Kertész Aliz olimpiai bajnoknő, a KSI tornaszakosztályának volt vezetőedzője, Timmné Gulyás Éva, a MOB gazdasági főmunkatársa, Berczik Zoltán többszörös Európa-bajnok asztaliteniszező, John Charodi, az olimpiai csapat attaséja, Csányi Rajmund, a KSI tornaszakosztályának vezetőedzője, Füzessy József birkózó mesteredző, Madarász István, a Magyar Kézilabda Szövetség volt főtitkára, tiszteletbeli elnöke és Vass Sándor, a kézilabda-szövetség alelnöke. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.