Belélegezhető inzulin

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Miért baj a cukorbaj? címmel Jermendy György belgyógyász professzor tartja.

- Kérdéssel indítja előadását: miért baj a cukorbaj? Valóban miért?

- Mert nagyon sok embert érint. A cukorbaj vagy diabétesz a lakosság öt-hat százalékának idült megbetegedése. Ennyi az ismert és nyilvántartott betegek száma, azonban a szűrésekből tudjuk, hogy legalább ugyanennyi ember nem tudja, hogy cukorbeteg. A betegség középpontjában a szénhidrát-anyagcsere zavara, a kórosan magas vércukorérték áll. Az orvosi szakirodalom becslése szerint, ha nem változik a növekedés üteme, akkor a jelenlegi beteglétszám 20-25 év alatt megduplázódik.

- Kiket fenyeget ez a betegség?

- Létezik az egyes típusú, azaz gyermek- vagy fiatalkorban fellépő cukorbetegség, amelyet kizárólag inzulinnal lehet kezelni. Az inzulin gyártásának kidolgozása előtt ezek a betegek meghaltak. A felnőttkori, azaz kettes típusú cukorbetegség hosszú időn keresztül negyven-negyvenöt éves kor után alakult ki. Az utóbbi években azonban eltolódott a fiatalkor felé, ma már nem ritka, hogy huszonéves korban, sőt már korábban kialakul.

- Mi ennek az oka?

- Egyértelműen az egészségtelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza ez a jelenség. Az egyes típusú cukorbetegség nem előzhető meg, a kettes típusú azonban igen. Testsúlycsökkentéssel a kettes típusú cukorbaj kialakulása ellen is küzdünk. A fáradozás megéri, mert ha kialakul a betegség, annak kezelése élethosszig tart. A XXI. század egyik egészségügyi gondját az elhízáshoz társuló cukorbetegség világméretű terjedése jelenti.

- Milyen eredményeket értek el e betegség kezelése terén?

- A cukorbetegség kezelési lehetőségei terén az inzulin felfedezése fordulatot hozott, napjainkban a terápiás fegyvertár is egyre bővül. Az orvostudomány évtizedek óta vizsgálja az inzulinkezelés alternatív módját, hiszen azt jelenleg egy kis injekció formájában kell a bőr alá bejuttatni. A legújabb módszer egy inhalációs készülék, amelynek segítségével a beteg belélegzi az inzulint. Az eszköz még nem érhető el hazánkban, de nem is lesz minden cukorbeteg számára ajánlható. A cukorbetegség kezelésével a vércukorértékek normalizálása, s a jellegzetes szemészeti, vese- és idegrendszeri, illetve az érelmeszesedésből adódó szövődmények kockázatcsökkentése is elérhető. Fontos megjegyezni, hogy a hazai betegek a legkorszerűbb készítményeket kapják. Mindent, ami a világban rendelkezésre áll.

Az május 22-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.