A TÖOSZ 6 évre választaná az önkormányzati képviselőket

Az októberi önkormányzati választásokon hatéves mandátumot javasol a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) az önkormányzati képviselőknek, hogy ezáltal megvalósulhasson a szervezet által már több mint 10 éve szorgalmazott "felezős" rendszer, hogy az országgyűlési ciklusok félidejében legyenek az önkormányzati választások - nyilatkozta a szervezet főtitkára, Zongor Gábor.

Elmondta: fenntartják a javaslatukat, amit még a múlt év végén ismételten eljuttattak az akkori parlamenti pártokhoz. Indítványuknak azt a részét elutasították, hogy a jelenlegi önkormányzati testületek mandátumát hosszabbítsák meg két évvel. Az ellen azonban nem volt különösebb kifogás, az MSZP pedig határozottan támogatta, hogy ősszel hat évre válasszanak képviselőket, s ily módon megvalósulhatna a felezős rendszer - tette hozzá.

Abban a kérdésben viszont, hogy a megyei önkormányzatok helyett regionális önkormányzatokat válasszanak, a TÖOSZ-nak nincs kialakított álláspontja. Még zajlik a belső vita, hogy "szükséges-e, jó-e, illetve, hogy kellő idő van-e minderre".

Az önkormányzati képviselők számának csökkentésével egyetértenek abban az esetben, ha az országgyűlés létszáma is csökken. Drasztikus létszámleépítést a megyei önkormányzati testületeknél és a nagyvárosoknál tartanak lehetségesnek. A kisebb településeknél, ahol amúgy sem nagy a létszám, minimális változást támogatnak, mivel ezeknél a szervezeteknél nem jelentene nagy anyagi megtakarítást a létszámcsökkentés - mondta.

Zongor Gábor szerint a polgármesterek közvetlen választását a jövőben is meg kellene tartani. A jelenleginél azonban törvényileg nagyobb hatáskört biztosítanának részükre. Példaként említette, hogy a kistérségi együttműködéseket jóval megkönnyítené, ha nagyobb hatáskörük lenne a polgármestereknek. A képviselőtestületek elsődlegesen a célok megfogalmazásával, az irányok kijelölésével foglalkoznának. A polgármesteri tisztség esetleges időbeli korlátozásával, az államfőhöz hasonló két ciklusos lehetőséggel a TÖOSZ nem foglalkozott. Szorgalmazzák viszont, hogy az egész önkormányzati rendszerben erősítsék meg az ellenőrzést, amelynek egyik eszköze lehetne ha az első önkormányzati ciklusban működött pénzügyi ellenőrző bizottsági rendszert érdemi hatásköreivel együtt visszaállítanák.

Zongor Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati rendszerben lényegi változás csak akkor valósulhat meg, ha az ellenzék is támogatja azt. A változtatásokhoz ugyanis kétharmados törvényeket, a felezős rendszerhez például még az Alkotmányt is módosítani kellene.

Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi politikusa csütörtöki nyilatkozatában hasonló változtatásokat javasolt az önkormányzati rendszerben. Szerinte az örökös tanácselnökök korát felidéző örökös polgármesteri rendszer ellen kétciklusos limit bevezetése indokolt. Felvetette, hogy az első ciklushoz hasonlóan akár ismét a testületek választhatnák a polgármestert, mivel hatáskörük többségét tőlük kapják. Javasolta a korábbi pénzügyi ellenőrző bizottságok visszaállítását, amelyeket a mindenkori ellenzék vezetne. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.