Gondatlanság után káosz

Őrizetbe vették a román hatóságok annak a baromfifarmnak a két vezetőjét, amely a Brassó környéki madárinfluenza gócpontjának bizonyult.

Azzal vádolják őket, hogy gondatlanságból ellenőrizetlenül hagyták, hogy a farmról szinte az egész országba szállítsanak élő, illetve feldolgozott és fagyasztott csirkét még a járvány megállapítása előtt. A csirketelep Brassótól mintegy tizenöt kilométerre, Codlea (Feketehalom) településen van, két-három cég magántulajdonában.

A románok lakta Codleát azóta hermetikusan körülzárta a rendőrség. A községbe csak engedéllyel és legfeljebb tíz percre mehet be az, akinek halaszthatatlan dolga van. A teljes baromfiállományt elégetik és elföldelik a védőruhával felszerelt közegészségügyi szakemberek. A járvány ennek ellenére terjedni látszik Buzau felé, a másik irányba, a székelyföldi Kovászna felé egyelőre nem terjed.

Brassóban és környékén senki nem vesz és nem eszik baromfit. A kívülálló számára elkésettnek és kaotikusnak tűnik a hatóságok reagálása, ezért enyhe pánik érződik az embereken. Noha folyton nyugtatgatják a lakosságot, hogy a csirkekór nem veszélyes emberre, sokan nem bíznak a hivatalos tájékoztatásban. Ráadásul a járvány állítólag terjed. Egyre több utat és vasutat zárnak le hosszabb-rövidebb időre.

Az egyelőre nem túl jelentős idegenforgalmon nem érződik a csirkevész, de nem tudni, mennyire veti majd vissza a szezont.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.