A szervezők nemzeti ünneppé tennék a Kihívás Napját

A Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében jövő szerdán kerül sor a 16. Kihívás Napjára. A benevezett 218 település lélekszámától függően hét különböző kategóriában versenyez a legsportosabb település 2006 címért. 

A díjat a nap végén történt összesítés alapján az a falu vagy város nyeri el, amelyben a lakosság számához képest a legtöbben sportolnak legalább 15 percig. Emellett a kategóriák első három helyezettjét és az egyéni indulók legjobbjait díjazzák.

A kiírás szerint sportaktivitásnak számít minden olyan, legalább 15 percig tartó fizikai erőkifejtés, amiért a résztvevők sem fizetést, sem egyéb ellenszolgáltatás nem kapnak. Így a fáklyás futástól vagy a kerékpározástól kezdve a népi sportjátékokon keresztül egészen a sor-, váltó-, akadály- és ügyességi versenyekig számos megmérettetés lebonyolítására, kipróbálására nyílik lehetőség.

A csütörtöki sajtótájékoztatón kiderült, a szervezők nyílt levélben fordulnak az újonnan felálló kormányhoz, hogy az terjesszen a mozgást nemzeti értékké emelő törvénymódosító javaslatot az új parlament elé. A kezdeményezés nyomán Európában elsőként Magyarországon lehetne a mozgásnak önálló nemzeti ünnepe munkaszüneti nap formájában.

A Kihívás Napját (Challenge Day) 1984-ben, Kanadában találták ki, de mára a világ számos országa bekapcsolódott a mozgalomba, melynek célja, hogy a lakosság figyelmét a testmozgás szükségességére irányítsa.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.