Árvíz: május 19., a köszönet napja

Minden idők leghosszabban tartó és minden korábbinál magasabb árvizétől tudtuk megóvni az országot és benne a Tiszazugot - egyebek között ezt mondta tegnap Szelevényben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki kijelentette: a helyreállítást semmi nem akadályozhatja.

Dohányleveleket palántáztak tegnap délelőtt Szelevény határában - a növényt már két hete el kellett volna ültetni, de akkor még mindenki a Hármas-Körösön lezúduló árvízre figyelt, a dohánytermelő munkások is a gátakon dolgoztak.

Tegnap viszont több százan ácsorogtak a faluban a járdákon, bolt előtt, árokszélen. Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt várták - aki Lamperth Mónika belügyminiszter és Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter társaságában érkezett az utóbbi hetekben sokat szenvedett Jász-Nagykun-Szolnok megyei, köröszugi településre -, hogy megyei vezetőkkel, az árvíz idején legveszélyeztetettebb Körös-parti települések, Szelevény, valamint Csépa és Tiszasas polgármestereivel egyeztessen a helyreállításról.

A szelevényiek kiültek a házak elé, hogy a vendégeket fogadják: valójában tegnap délelőtt gyűlhetett össze először így a falu népe, s megpróbálták kibeszélni magukból az elmúlt hetek feszültségeit. Most lélegezhettek fel először, biztosan tudva: a szakszerű, nagy erőket mozgósító védekezésnek köszönhetően sem emberéletben, sem az épületekben nem esett kár a körösi árhullám levonulása idején.

- Május 19-e a köszönet napja lesz, amikor Budapesten, Szolnokon és Szegeden elismerik az árvízi védekezésben dolgozók munkáját, akik tisztességgel helytálltak. Megóvtuk Magyarországot, megmentettük a Dunakanyar, a Tisza-völgy és a Köröszug lakosságát. Ezzel a tettünkkel egyedülállóak vagyunk a térségben, mert hazánk kivételével szinte mindenütt gátak szakadtak át Európában - mondta tegnap Szelevényben Gyurcsány Ferenc. Szavai szerint mindez elsősorban a vízügyes szakma tudásának volt köszönhető, de ugyanígy helytálltak a katasztrófavédelem, polgári védelem, honvédség, a rendőrség, az önkormányzat képviselői, valamint az érintett falvak lakói is. Bejelentette: noha ő maga a nagyon fegyelmezett költségvetés híve, amelynek hatása a közeljövőben érezhető lesz, de az árvízi helyreállításokat semmi nem akadályozhatja. Mint mondta, nem itt kell a megtakarításokat elkezdeni.

A miniszterelnök bejelentette: a Dunakanyarban már megkezdődött a károk felmérése, a Tisza völgyében pedig mától indul ez a munka. Június közepén elkészül az ezzel kapcsolatos jelentés, amelyre a helyreállítási terveket alapozhatják. A védművekben keletkezett károk helyreállításának előkészítése már több helyen elkezdődött, az önkormányzati vagyonban - utcákban, csatornákban, járdákban, épületekben - keletkezett károk enyhítésére a vis maior keret szolgál. A magánvagyon ügyében - ahogy az elmúlt évek árvizei után is - a tulajdonosok kárenyhítésre számíthatnak - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki kijelentette: a felmérés a belvízi károk esetében is megtörténik, s aztán meglátjuk, hol, milyen kompenzálást tudunk megtenni.

Persányi Miklós bejelentette: 2010-ig az árvízi védekezést szolgáló munkák részeként a tiszazugi térség gátjainak, védműveinek a megerősítése, továbbépítése és fejlesztése is megtörténik. Az árvízi védekezés a Tiszán és a Köröszugban húszmilliárd forintba került, az itteni gátak helyreállítására pedig négymilliárd forintot fordítanak. Hozzátette: a megfeszített védekezésnek köszönhetően 30-40 milliárdnyi vagyont sikerült megmenteniük az áradástól. Ha bekövetkezett volna a gátszakadás, és az érintett falvakat elönti a víz, az újjáépítés költségei meghaladták volna a százmilliárd forintot is.

A szelevényiek ma már egyre inkább megszokott hétköznapjaikat élik. De a megpróbáltatások emlékei nehezen múlnak.

- Rengeteg nyugtatót szedtem be az elmúlt napokban, de végre újra az otthonomban lehetek - mondja megkönnyebbülve az idős Hegedűs Istvánné, aki a szelevényi kitelepítéskor rokonokhoz költözött. Neki pszichológus segítségére is szüksége volt, hogy átvészelje a pakolással, költözéssel járó érzelmi viharokat. A lelki tanácsokat adó szakembert a katasztrófavédelem kérte fel, hogy segítsen megnyugtatni a kitelepülőket.

Hegedűs Istvánné elcsukló hangon mondja: mindene épségben maradt, de négy szép tyúkja odaveszett, amikor a nagy melegben egy zsúfolt ládában vitték el az állatokat a faluból.

Szabó Jánosné és Nádudvari Sándorné csendben hallgatja az asszony szavait. Ők is a kitelepítettek közé tartoztak, csak nemrégiben tértek vissza otthonukba. Az utcájuk - amelyet tavaly tett rendbe az önkormányzat - az árvízi védekezés idején teljesen tönkrement, mert nem bírta el az aszfalt a nehéz gépeket.

- Ez a falu a gátakon megmutatta, hogy mire képes, az újjáépítésben is segíteni fogunk - mondja Szőke János nyugdíjas, aki a gátakon dolgozott, ahol - kaptafa volt. Ez olyan ember, akit mindig oda küldenek, ahol épp segíteni kell valamiben.

A szelevényiek a miniszterelnöki szavak hallatán érzékelhetően megnyugodtak. Kivárják, amíg újból rend lesz a faluban, felújítják az utakat, és elkészülnek a gátak, amelyek hasonló helyzetben biztonságos védelmet nyújtanak majd a településnek.

Szelevényi vízmérce - szárazon
Szelevényi vízmérce - szárazon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.