Közmunkával és pályázati pénzekkel a parlagfű ellen

Parlagfűmentesítésre nyolc megyei jogú város, meghívásos pályázaton, azonos arányban, egyenként mintegy 31 millió forint támogatást igényelhet a Közmunkatanácstól, köztük Kaposvár is - közölte a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese szerdán, a somogyi megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Bálint Attila ezzel a bejelentéssel személyesen válaszolt Gyenesei Istvánnak, a megyei közgyűlés elnökének a Közmunkatanácshoz írt levelére, amelyben a parlagfű irtásához központi források bevonását kérte.

Tájékoztatása szerint a pályázati értesítőt, illetve meghívást napokon belül megkapják az önkormányzatok, a pályázóknak a pénz június végétől rendelkezésre áll a munkabérek kifizetésére.

A tárca illetékese közölte: a 250 millió forint pályázati támogatás száz közmunkás három hónapig tartó foglalkoztatására ad lehetőséget az adott megyei jogú városban, illetve környékén.

Gyenesei István rámutatott: Somogy a második legfertőzöttebb megye az országban, s miután értesült a Közmunkatanács által felkínált új lehetőségről, Kaposvár polgármesterével konzultálva kezdeményezte, hogy az egyik meghívott önkormányzat a somogyi megyeszékhely legyen. Ezt, tekintettel a veszélyeztetettségre, el is fogadták - tette hozzá.

A pályázati feltételek egyikére, azaz a civil szervezetekkel való összefogásra utalva a közgyűlés elnöke emlékeztetett arra, hogy a parlagfű ellen a megyében már évek óta együttesen lépnek fel az ÁNTSZ-szel, s több civil szervezettel, köztük a Somogyért Egyesülettel.

Kaposvár önkormányzatának sajtóreferense az MTI megkeresésére elmondta: az önkormányzat 40 millió forintot már elkülönített a parlagfű irtására. Négy vállalkozóval kötöttek szerződést a kaszálási munkákra - tette hozzá Polgárdi Erika.

Elmondta: a fertőzött területeket egy ingyenesen hívható számon lehet bejelenteni. Ezt követően az önkormányzat 72 órán belül lekaszáltatja a területet.

Somogyban 1,8 millió négyzetméter belterület fertőzött parlagfűvel, több mint 10 ezer allergiás él a megyében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.