Nem lett Beszlan Dagesztánban

Egy lakóház többórás ostroma árán végeztek két terroristával az orosz erők különleges egységei Kiziljurtban. A dagesztáni településen folyt tegnapi akció során egy rendőr életét vesztette, tizennégyen megsebesültek.

Orosz jelentések szerint a kézigránátokkal és gépfegyverekkel felszerelt terroristák egy beszlanihoz hasonló túszszedő akcióra készültek a Kaszpi-tenger partján fekvő köztársaságban. Bár az orosz vezetés nem ismeri el, hogy a térségben élesedett volna a helyzet, azonban a terrorista akciók súlypontja Csecsenföldről hosszabb ideje áttevődött Dagesztánba, Kabard- és Balkárföldre, valamint Sztavropol megyére.

A fegyveresek elleni támadás keddre virradó éjszaka indult meg. A többemeletes ház lakóit evakuálták. A házban lakott az egyik fegyveres felesége és tízéves lánya is, akik a támadás előtt, az éjszakai tárgyalás nyomán elhagyhatták a lakást.

Közben Észak-Oszétiában megkezdődött Nurpasi Kulajev ítéletének kihirdetése. A 28 éves férfit a 331 halálos áldozatot követelő beszlani általános iskola elleni terrortámadás egyetlen túlélő terroristájaként tartják nyilván. Igaz, a vizsgálatok hivatalos eredményét vitató Beszlan Hangja - az áldozatok hozzátartozóit tömörítő szervezet - szerint több fegyveres túlélte a 2004. szeptemberi támadást. Kulajev várhatóan életfogytiglani büntetést kap, bár többen halálbüntetést követelnek. Oroszországban ezt moratórium tiltja, de a büntetés nincs eltörölve.

Az egy éve húzódó per azonban nem csökkentette az indulatokat Beszlanban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.