Magyarországra biztosan nem került fertőzött hús Romániából

Kizárt, hogy Magyarországra bekerült volna, akár magán-, akár kereskedelmi forgalomban az erdélyi fertőzött hús. A Földművelésügyi Minisztérium szóvivője szerint napi együttműködés van a két ország között, annyira pontos a jelentés, kötelező a tételes elszámolás és a tanúsítási rend, hogy lehetetlen, hogy előkerüljön itt a megbetegedett állathús.

Romániában egyébként közben eljárás indul azok ellen az állategészségügyi tisztségviselők ellen, akik a madárinfluenza vírusának a kimutatása után is engedélyezték az erdélyi, feketehalmi tenyésztelepek működését. Az ilyen telepeket ugyanis azonnal zár alá kell helyezni, és le kell állítani az élőállatok további eladását.

Az újabb járványt a hét végén fedezték fel. Emiatt várhatóan több százezer baromfit vágnak le az érintett telepeken. Fogaras továbbra is vesztegzár alatt van, a helyi vasútállomást lezárták.

Bukarest két nagyobb áruházában is találtak fertőzött húst. A hatóságok a többi romániai boltból és raktárból azonban csak a teljes biztonság kedvéért gyűjtik be a Feketehalom melletti húsfeldolgozókban csomagolt bontott csirkét, ugyanis az üzemek európai színvonalúak, az árut pedig bevizsgálták az állatorvosok - nyugtatta meg tegnap a lakosságot Gheorghe Flutur miniszter, aki szerint eddig 220 tonna húst foglaltak le, 24 tonnát a biztosan fertőzőgócnak számító Drakom Kft. árujából, de a termékek állat-egészségügyi tanúsítvánnyal kerültek forgalomba. Tíz nap, két hét múlva derül ki a vágott hús árumintáiból, hogy egyáltalán megfertőződött-e valamelyik szállítmány. Azt viszont már most lehet tudni, hogy fertőzött élő baromfi legalább öt megye húsz településére jutott el.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.