Az MVM szálka az unió szemében

Az Európai Bizottság egyre keményebben bírálja a magyar villamosenergia-rendszert, de a vizsgálatok még tartanak.

Tegnap váratlan ellenőrzést tartottak a Mavirnál az Európai Bizottság versenyhatóságának képviselői. A honi villamosenergia-rendszert irányító társaság közleményéből az is kiderül: a Mavir azután vált "teljes mértékben együttműködővé", hogy "jogi szakértők" véleményét is kikérte "a vizsgálat jogszerűsége, mélysége, valamint a villamosenergia-iparágban szokatlan módja" tárgyában.

A látogatás annak volt köszönhető, hogy a bizottság egy ideje vizsgálgatja a Magyar Villamos Műveknek (MVM) a honi árampiacon betöltött helyzetét. (A rendszerváltás előtti villamosipar egyik legfőbb, állami tulajdonban lévő jogutódja jelenleg áram-nagykereskedőként működik, vagyis áramot vesz a hazai erőművektől és ad el az áramszolgáltatóknak, illetve nagyvevőknek.) A bizottság gyanúja szerint a törvények, illetve belső szabályok segítségével az MVM visszaél erőfölényével, vagyis a lehetséges versenytársait nemtelen eszközökkel akadályozza a kibontakozásban. A Mavir nemrég került az MVM tulajdonába, ama törvényhozói ígéret mellett, hogy rendszerirányítói tevékenységében ugyanolyan távolságot fog tartani az MVM-től, mint a többi lehetséges szereplőtől. A bizottság viszont úgy véli, ez a tulajdoni függés lehetővé tesz olyan beleszólást a Mavir életébe, ami az MVM-nek nem megengedett eszközöket biztosít. Ezt ama gyanújuk által is megalapozottnak vélik, hogy a Mavir egyes esetekben tényleg előnyben részesíti az MVM-et.

A bizottság által május 5-én hozott határozat még mindig nem tör pálcát az MVM felett, de balsejtelmei igazolására helyszíni vizsgálatot rendel el. Gyanújuk szerint a társaság a 2010 és 2020 között lejáró vásárlási szerződésekkel a magyar áramtermelés több mint 60 százalékát, az importnak pedig a felét ellenőrzi. A bizottság felkérte az MVM-et ezeknek a szerződéseknek az újratárgyalására, ám ez megítélésük szerint érdemi végeredményre nem vezetett.

Itt köszön vissza az az EU-vizsgálat is, amely azt gyanítja: a hosszú távú szerződések az erőműveknek juttatott burkolt állami támogatásnak minősülhetnek. A Fidesz ebben vélte felfedezni az erőműveknek juttatott "luxusprofitot", amelynek gyors "letörésével" ígért 10 százalékos lakossági áramárcsökkentést. A választási vereség nyomán most már a párt titka marad, miképpen valósította volna meg ezt. Az Európai Bizottság e tárgyú vizsgálata még folyik.

A honi energetikai szakértők egyébként - minden zsigeri ellenállásuk mellett - az ilyen típusú vizsgálatoktól azért óvnak, mert szerintük egy ilyen rendkívül bonyolult, igen érzékeny és mégis stratégiai jelentőségű ágazat elemenként nem alakítható át. Komoly változást feltehetőleg csak a jövő év januárjától ígért teljes piacfelszabadítás jelenthetne, de ennek leendő feltételeit még most, az év közepén is sűrű homály fedi.

Az MVM annyit közölt, a vizsgálatot végzőkkel mindenben együttműködik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.