Polt Péter a parlament elnökétől búcsúzott

Az ügyészségen folytatja munkáját Polt Péter, hatéves megbízatása utántávozó legfőbb ügyész, akit kedden búcsúlátogatáson fogadott SziliKatalin, az Országgyűlés elnöke.

A mintegy félórás, komoly sajtóérdeklődés mellett zajló találkozót követően Polt Péter azt mondta: "jelenleg úgy gondolom, hogy az ügyészségen folytatom". Hozzátette, hogy kedd délután derül ki, milyen beosztásban folytatja a munkát, mivel akkor ül össze a Legfőbb Ügyészség vezetése. Ezen a megbeszélésen kell a leköszönő legfőbb ügyésznek pozíciót ajánlani, a törvény szerint.

A kérdésre, hogy mindez független-e az új legfőbb ügyész személyétől, azt mondta, hogy igen, hiszen a törvény úgy szól, hogy a posztot a távozó legfőbb ügyész számára vagy az új legfőbb ügyész, vagy pedig a legfőbb ügyész helyettese ajánlja fel.

Polt Péter közölte, hogy az elmúlt hat évben szoros munkakapcsolata volt a Parlament elnökével. "Én úgy gondolom, hogy egy igazi korrekt, szakmai kapcsolat alakult ki". Mint mondta, a mostani találkozón Szili Katalinnal sorra vették azokat a kérdéseket, amelyekben leköszönő ügyészként szükségesnek látta, hogy megnyilvánuljon. Ezek közé sorolta az ügyészi életpálya törvény kérdését, amelyet "még nem sikerült tető alá hozni".

Polt Péter azt mondta, hogy hatéves munkája nagyon nagy szakmai kihívás volt. Közölte, arra a legbüszkébb, hogy a statisztikai adatok alapján nagyon színvonalasan dolgozott az ügyészség. Kiemelte azt is, hogy sikerült egy olyan ügyészségi reformot végrehajtani, amely megalapozza, hogy hosszútávon európai munka folyjon az ügyészségen. Közölte, az ügyészségi reform legfontosabb részei befejeződtek, felállt az új struktúra. Az ügyészképző központ januárban elkezdte működését, "ezt még szívesen befejeztem volna" - jegyezte meg.

Az újságírók feltették azt a kérdést is, a távozó legfőbb ügyész elképzelhetőnek tartja-e, hogy a politikai tartalmú ügyeket felfüggesztik az ügyészségen. Polt Péter válasza: "nálunk nincsen politikai tartalmú ügy, csak ügyek vannak". Hozzátette: "csak legfeljebb a politikusok és a sajtó értékeli az ügyeket. Másrészt pedig az ügyészségen soha nem volt szempont az, hogy ki vagy milyen háttérrel érintett esetleg egy-egy ügyben". Közölte: elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen okokból más döntés szülessen, mint szakmai döntés.

Polt Péter azzal kapcsolatban, hogy még nincs meg az utódja, elmondta: az ügyészség továbbra is teljesíteni fogja feladatait, a napi munka jó színvonalon folytatódjon. Hozzátette, fontosnak tartja, hogy ennek az átmeneti helyzetnek mielőbb vége szakadjon, és legyen legfőbb ügyész. A kérdésre, hogy vállal-e majd tanácsadói munkát a mostani ellenzéknek, Polt Péter kijelentette: ez kizárt, hiszen az ügyészségen folytatja munkáját.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.