Hadipiac - nélkülünk

Magyarország még nem döntött, hogy csatlakozik-e ahhoz a magatartási kódexhez, amely a katonai beszerzések európai piacán az EU-tagok cégei számára nagyobb versenyképességet teremtene.

Ezt Ivancsik Imre, a honvédelmi tárca politikai államtitkára mondta tegnap Brüsszelben, miután részt vett az EU-tagállamok védelmi minisztereinek ülésén. A tagállamoknak május 19-ig kell nyilatkozniuk, s Magyarországon még tart az egyeztetés. A habozás oka, hogy a gazdasági tárca véleménye szerint Magyarország számára nem előnyös a csatlakozás.

EU-tisztségviselők szerint még Spanyolország és Lengyelország fontolgatja a kimaradás lehetőségét, Dánia eleve felmentést kapott a csatlakozás alól. A többi 21 tagállam viszont biztosan bevezeti a kódexet, ami azt jelenti, hogy az új rendszer az EU-n belüli védelmi beszerzések piacának 90 százalékát lefedné. Az új szabályozástól szakértők azt várják, hogy a verseny fokozódása miatt csökken majd a katonai beszerzések költsége (s ezzel a költségvetésekre nehezedő nyomás), és felgyorsulhat az elég széttöredezett európai hadiipar átszerveződése, a nagyobb, versenyképesebb cégek kialakulása. A magatartási kódex július elsején lép majd életbe.

Magyarország egyébként két törzstiszttel vesz részt az EU kongói missziójában, de ők nem a helyszínen, hanem a művelet németországi parancsnokságán látnak majd el szolgálatot. (MTI)

A NATO-nak a Tubes is jó

A NATO katonai-szakmai szempontból elfogadta a háromdimenziós lokátor új mecseki helyszínét, azaz azt a szövetségi pénzt, amelyet korábban a Zengő csúcsára tervezett beruházásra fordítottak volna, a tubesi helyszínre is elköltheti a védelmi tárca - közölte a honvédelmi miniszter egy hétfői sajtóbeszélgetésen. Juhász Ferenc hangsúlyozta, nincs kormánydöntés a tubesi helyszínről. Annyi viszont már biztos: ha az új helyszín mellett dönt majd a kormány, akkor a zengői helyszínre tervezett NATO-pénzeket a Tubesre is elkölthetik.

A miniszter szerint június vége felé dőlhet majd el, hogy Magyarország részt vesz-e az afganisztáni újjáépítési feladatokban. A hollandoktól ugyan már át lehetne venni egy meghatározott feladatot, de a választási kampányban ilyen döntést nem akartak hozni, az ügyvezető kormány pedig ezt nem teheti meg. Juhász Ferenc személyes véleménye szerint a NATO deklaráltan legfontosabb feladatából nem volna szabad kimaradni. Egy tartományi újjáépítési csoport működtetése 4-10 milliárd forintba is belekerülhet a terület nagyságától függően. Már több ország jelezte, hogy szívesen részt venne egy magyar vezetésű újjáépítési csoport munkájában.

Az elmúlt négy évet értékelve a miniszter azt mondta, hogy a Magyar Honvédség komoly feladatok elvégzésére vállalkozó partner lett a NATO-ban. Elképzelhetőnek tartja, hogy más országokkal közösen vállaljuk légtérvédelmi feladatok elvégzését; ennek a rendszerbe álló Gripen vadászrepülőgépek, valamint a pápai repülőtér lehet az alapja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.