Az ember, aki görnyedve jár

Ez a betegség Közép-Afrikából származik. A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) terjeszti: egy egyszerű fekete szúnyog "fehérpöttyös pizsamában". A betegség magas lázzal, ízületi fájdalommal és esetenként piros kiütésekkel jár, de halálos is lehet.

Hogyan jutott el Réunion szigetére? A sziget vénei szerint ez a betegség mindig is létezett hol kevesebb, hol több beteget produkálva. Híresztelik, miszerint 2005 tavaszán hajóval érkezett hozzánk ez a furcsa kór. Az első csoportos megbetegedéseket az elmúlt év tavaszán észlelték. Az akkori jelentések egy enyhe lefolyású influenzajárványhoz hasonlították. Senki nem vette komolyan, és ebben az időben még mindenki találhatott szúnyogriasztó krémet az üzletekben.

Majd fokozatosan szinte napról napra nőtt a betegek száma. Novemberben a tévében is komolyan foglalkoztak a dologgal, és végre a sziget vezetősége is megszólalt. Ekkor még mindenkinek magának kellett gondoskodnia a szúnyogirtásról a saját háza táján. A járvány azonban irtózatos gyorsasággal terjedt, két kisgyermek életét is követelve. A járvány következtében február közepére heti 25 ezer új beteget jelentettek. Teljes káosz uralkodott a patikákban és az üzletekben. Mindenki szúnyogirtó és -riasztó szereket keresett. Természetesen az áruk az égig emelkedett.

December végére a sikungunyából igazi nemzeti ügy lett. Ekkor a helyi kórházak már nem bírták a rohamot. Végre megszervezték a rendszeres szúnyogirtást a sziget egész területén. A közintézetek és a leginkább veszélyeztetettek, vagyis az idősek, kisgyermekek, valamint várandós kismamák ingyen jutottak védőkrémekhez.

Mire március végére a sikungunya kitombolta magát, kb. 220 ezer beteget és 153 halottat hagyott maga után. Réunion mind gazdaságilag, mind a tekintélyét illetően súlyos károkat szenvedett. A turizmus jelentősen visszaesett. Sokan elvesztették munkájukat, és számos magántulajdonban lévő üzem kénytelen volt csődöt jelenteni.

Azt hiszem ez a járvány nagyon jó lecke volt nekünk, embereknek. Elfelejtettük, hogy az Indiai-óceán közepén ezen a kis szigeten vannak szabályok, amelyekről megfeledkezve a természet ismét megmutathatja, hogy mekkora erővel rendelkezik.

Réunion, 2006. május

Szúnyogirtás Réunion szigetén
Szúnyogirtás Réunion szigetén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.