Kesselyák lelép a színről?

Kesselyák Gergely, az Operaház főzeneigazgatója tegnap bejelentette: a dalszínház reformját szükségesnek látta, de zenészként, a társulat tagjaként mégsem tudja tovább vállalni az intézmény vezetését Hegyi Árpád Jutocsa főigazgatóval.

Mi történt a múlt hét óta, amikor még úgy nyilatkozott, nem mond le? Kérdésünkre Kesselyák úgy fogalmazott: a főigazgató az utóbbi napokban egyértelműen elkötelezte magát a főzeneigazgató számára szakmailag és etikailag teljességgel elfogadhatatlan modernizáció mellett, habár Kesselyák nyilvános leveleiben felhívta a figyelmét, hogy nem erre pályáztak. Az előadásszámokat jócskán csökkentő elképzelésről személyesen is elmondta a véleményét. Erre legutóbb Hegyi úgy reagált: ha nem tetszik, mondjon le. Most Kesselyák arra kéri az intézmény fenntartóját, hogy - szakemberek segítségével - döntsön. Ő nem érzi feljogosítva magát, hogy lemondásra szólítsa fel Hegyit. Ha Bozóki András kiáll a főigazgató mellett, keressenek újabb főzeneigazgatót. Amíg a döntés nem születik meg, a társulat kérésére folytatja a munkát. Kesselyák közleményét tegnap átadta a kulturális miniszternek, de Bozóki András lapunknak nem reagált az "Opera-reform" újabb fejezetére.

Megkerestük Hegyi Árpád Jutocsát is, reagáljon főzeneigazgatója döntésére. Válasz helyett közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. A modernizációs programot ismertető írásában arról szólt: az Operaház mai vezetése ezzel az elképzeléssel nyerte meg a pályázatot. Ezt támogatják a szakemberek és a kormány. Ez utóbbi határozatban kötelezte az Operaház vezetését a modernizáció végrehajtására, forrásokat is rendelve hozzá. Hegyi kijelentette: "sokan mondják, hogy van más program, mi nem ismerünk ilyet".

Kinevezésekor Hegyi Árpád Jutocsa kijelentette: az Operaháznak nincsenek tartozásai, csak a régi vezetés több kiadást tervezett, mint a színház bevétele. Télen kiderült, mégiscsak van "csontváz a szekrényben". Zimányi Zsófia pályázó csapata, amely a fenntartó akkori kondícióit nem fogadta el, azt állítja: 2005 első félévének lezárt eredményéből egyértelműen látni lehetett a helyzetet. Lőrinczy György, aki a Zimányi-csapatban ügyvezető igazgató lett volna, azt mondta: kifizetetlen számla tényleg nem volt, mert akkor kaptak pénzinjekciót a Hiller-Szinetár-paktum nyomán, de kitűnt, hogy néhány tételnél az egész évre tervezett összeg nyolcvan százalékát már elköltötték. Úgy számolták: év végéig extra 600 millióra lett volna szükség, hogy hiány nélkül zárjanak. Ráadásul az új igazgatás az elődje által megtervezett, a beígért 6,3 milliárdra tervezett évadot bonyolított le. Hegyi mégis egy milliárddal kevesebbért elvállalta a színház vezetését. Ráadásul nem zárt be az Erkel Színház sem, így jelentősebb létszámleépítésre sem vállalkozhattak. És a bérrendszer miatti munkaügyi pereket nyerő közalkalmazottak kártérítése sem csökkenthette a hiányt.

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.