Újraosztott frekvenciák

Huszonöt országos televíziós csatorna és egy tucat rádiófrekvencia: ehhez juthat hozzá egy magyar médiafogyasztó néhány éven belül, ha a tegnap Genfben elkezdődött nemzetközi konferencián a magyar tárgyalódelegáció kiharcolja a minimális célt.

 Az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Távközlési Egyesület négy hét alatt kívánja lezárni az egyeztetést több mint száz ország között az új, digitális frekvenciahálózatról. Erre azért van szükség, mert a mostani analóg frekvenciákat legkésőbb 2012-ig lekapcsolják, és új technológiára vált a világ. A digitalizáció az eddiginél jobb minőséget és több csatornát kínál.

Az egyeztetés a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy hatalmas teremben több mint ezren tárgyalnak arról, hogy milyen erővel sugározhatnak az adótornyok, amivel még nem zavarják a szomszédos országokban a tévézést. Kívülálló számára ez felfoghatatlanul bonyolult folyamat, amelynél csak az igényeket összesítő szoftvernek a frissítése három napig tartott. Ebben azért volt némi meglepetés is, mert kiderült, hogy például Szlovákia az utolsó pillanatban ötszáz kisebb-nagyobb adóra jelentett be pluszigényt. Ezek közül háromszáz az első pillanatban teljesíthetőnek tűnik, a maradék kétszázat viszont egyesével kell végigtárgyalni. Ez azért kellemetlen, mert ezek az egyeztetések végeredményben már 2004 óta tartanak. Amúgy az elmúlt hónapokban a tárgyalási technika részévé vált, hogy nem is annyira fontos igényeket jelentenek be, ezekből aztán lehet engedni.

Ráadásul földrajzi adottságainkat tekintve nem kifejezetten jó az alkupozíciónk. A szomszédos országok magas hegyeiről sugárzott jelek ugyanis akadálytalanul jutnak el hozzánk, a mi adótornyaink viszont a sík terepeken okoznak gondot. Ezért nemcsak a hét szomszédos országgal kell egyeztetnünk, hanem Csehországgal, Lengyelországgal és Boszniával is.

Ebből alakul majd ki június közepére az új frekvenciarendszer. Az első napon a magyar tárgyalódelegációt vezető Kovács Kálmán informatikai miniszter lapunknak elmondta: a most használt hullámhosszokról még 1961-ben döntöttek egy hasonló folyamatban. Így várhatóan a mostani döntések is ötven évre meghatározzák majd, hogy hány televíziós és rádióadás lesz fogható Magyarországon. A minimális terv öt tévés multiplex (azaz frekvenciahálózat), amely huszonöt tv-adást jelent, amelyek az ország minden pontján foghatóak lesznek. A tárgyalások tétje további két multiplex tíz újabb televíziós csatornával. A napokban dől el, hogy a határ menti sugárzásról szóló alkuk következtében ezek az ország mekkora területén lesznek elérhetőek.

A digitális rádiós minimum 12 országos csatorna, régiónként további hat adóval. Mindez ugyanakkor egyelőre műszaki feltétel. A digitális átállásról szóló törvény ugyanis nem ment át tavasszal a parlamenten, miután a Fidesz nem támogatta a kétharmados többséget igénylő törvénymódosításokat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.