Polt kérésére egyik helyettese is távozik az ügyészségről

Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész javaslatára, és saját kérésének megfelelően felmentette Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét május 16-ai hatállyal - közölte a Legfőbb Ügyészség (LÜ) hétfőn az MTI-vel. Polt Péter legfőbb ügyész, valamint magánjogi és közigazgatás-jogi helyettese így egyszerre távozik az LÜ éléről, az új legfőbb ügyész megválasztásáig pedig Belovics Ervin vezeti a hivatalt.

"Sólyom László köztársasági elnök az alkotmány, valamint az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvény alapján, a legfőbb ügyész (Polt Péter) javaslatára dr. Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét e megbízatása alól 2006. május 16-ai hatállyal felmentette" - írta közleményében a Legfőbb Ügyészség. 

Borbély Zoltán, az LÜ szóvivője a távirati iroda megkeresésére azt közölte: a felmentésnek "semmi olyan konkrét oka nincsen, ami szakmailag vagy emberileg rossz fényt vethetne akár a legfőbb ügyész helyettesére, (vagy) akár a legfőbb ügyészre".

Korábbi tájékoztatását kiegészítve a szóvivő elmondta, hogy Varga Zs. András maga kezdeményezte Polt Péternél a felmentését. A 36 esztendős Varga Zs. András továbbra is szakmai munkát fog végezni, utódjáról még nem döntöttek - tette hozzá.

Egy, az MTI-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő ügyészségi munkatárs azt közölte, hogy az ügyész helyettesének távozása Polt Péter legfőbb ügyész távozásával indokolható.

Borbély Zoltán arról is tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Polt Péter távozását követő, és az új legfőbb ügyész megválasztásáig tartó időre Belovics Ervin, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese látja el a hivatal vezetését.

Sólyom László múlt pénteken, amikor hivatalában fogadta a távozó legfőbb ügyészt, nagyra értékelte az ügyészség hatéves munkáját, és elismerését fejezte ki Polt Péternek.

A köztársasági elnök április 4-én tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét arról, hogy Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség főügyészét javasolja legfőbb ügyésznek. A legfőbb ügyész megválasztása egyszerű parlamenti többséget igényel.

(MTI)

Polt Péter
Polt Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.