Képviselői megbízóleveleket adtak át

Átvették hétfőn megbízólevelüket a pártjuk országos listáján parlamenti mandátumot szerzett képviselők. A megbízóleveleket Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke nyújtotta át 62 képviselőnek az Országház Kupola-termében. Az eseményen jelen volt Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Az MSZP országos listájáról 17-en, a Fidesz-KDNP-jéről 27-en, az SZDSZ-éről 11-en, az MDF-éről pedig 9-en jutottak a parlamentbe. Deutsch-Für Tamás (Fidesz-KDNP) és Kovács Kálmán (SZDSZ) később veszi át megbízólevelét.

Az OVB elnökétől vette át mandátumát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök (MSZP) és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is, mindketten az első helyet foglalták el pártjuk országos listáján. Az MSZP országos listájáról jutott be a parlamentbe többek között Horn Gyula, Mandur László, Mécs Imre, a Fidesz-KDNP listájáról Gazdaghné Wittner Mária, Horváth János, Turi-Kovács Béla, az SZDSZ listájáról Kóka János, Molnár Lajos, Magyar Bálint, az MDF-éről Herényi Károly és Csapody Miklós.

A parlament korelnöke, a 85 esztendős Horváth János, aki az új Országgyűlés keddi alakuló ülésén köszöntőbeszédet mond, az MTI-nek kifejtette: a parlament akkor végzi jól a munkáját, ha minden képviselő tiszteli egymást, "mert akkor az ország népe is tisztelni fogja az Országgyűlést". "Hiszek abban, hogy a parlament légköre jóval barátságosabb lesz, mint az elmúlt négy évben volt. Megnyitó beszédemnek ez hangsúlyos eleme lesz, és szándékaim szerint a következő években visszatérően foglalkozom majd a tisztelet, a bizalom fontosságával" - fogalmazott Horváth János.

Hozzátette: az új képviselők között nagyon sokan vannak, akik szintén igénylik az érett, felelősségteljes képviselői tevékenységet, és a temperamentumuk olyan, hogy a másik ember véleményére is kíváncsiak. A fideszes képviselő szerint ez jobb törvényeket is eredményezhet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.