Európában is felütötte fejét a sikungunya-láz

Európában is megjelent  az Indiai-óceán térségében már több mint egy éve pusztító betegség, a sikungunya-láz - írja pénteki számában a La Derniere Heure című belga napilap.

Az újság beszámolója szerint Franciaországban immár valamivel több mint háromszáz ilyen esetet diagnosztizáltak, de Belgiumban is megjelent a kór, s az elmúlt öt hónapban 12-en betegedtek meg benne. Az Eurosurveillance nevű, az EU-bizottság alá tartozó egészségügyi szervezet úgy véli: Európában is fennáll a veszélye a sikungunya-vírus terjedésének. Részben azért, mert egyre nő az olyan esetek száma, amikor az indiai-óceáni térségbe látogató európaiak ott megfertőződnek, s a betegséget magukkal hozzák vissza a kontinensre. Másrészt pedig immár a kórt terjesztő szúnyogok is felbukkantak Európában: a déli országok klímája megfelelő számukra.

A szuahéli nyelven "meggörbesztőt" jelentő sikungunya szúnyogcsípéssel terjed, nagyon súlyos ízületi fájdalmakkal,  bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel jár. Ellene oltás vagy megelőző kezelés nem létezik, a betegeknek általában két hetet, de húsz százalékuknak hónapokat kell türelmesen várniuk, míg a tünetek elmúlnak. A vírusos megbetegedés legyengíti az immunrendszert, és ezzel utat nyit más betegségek előtt.

Réunion szigetén több mint 250 ezren betegedtek meg benne, s 213 a halálos áldozatok száma. De a La Derniere Heure szerint megjelent a kór a Seychelles-szigeteken, Mayotte szigetén, Mauritiuson, sőt Indiában és Malajziában is.

Egyébként néhány hónappal ezelőtt Dominique de Villepin francia miniszterelnök - éppen a réunioni lakossággal való szolidaritását jelezve - ellátogatott a Franciaországhoz tartozó szigetre, s ott őt is megcsípte egy szúnyog. Szerencséjére azonban ez nem terjesztette a betegséget...
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.