Fegyelmi eljárással folytatódik az operabál

Az operaház ügyében nem a sokak által támadott főigazgató, hanem a modernizáció pártján áll - jelentette ki a kulturális miniszter pénteken a Nap-keltében; Bozóki András szerint ugyanakkor nem az a cél, hogy évente újabb és újabb igazgatók bukjanak bele a dalszínház vezetésébe. Hegyi Árpád Jutocsa most fegyelmit indít az őt bíráló beosztottja ellen.

Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója fegyelmi eljárást kezdeményezett Keveházi Gábor ellen, nyilatkozta Keveházi Gábor. A balettigazgató pénteken elmondta, hogy a dokumentum szerint Hegyi Árpád Jutocsa azért kezdeményezi ellene az eljárást, mert május elején nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyben bírálta és lemondásra szólította fel a főigazgatót.

"Miután már megnézték a jogászok, és ízekre szedték a levelet, nem hiszem, hogy ebből bármi lehet, ráadásul az én esetemben a minisztériumnak kell lefolytatni a fegyelmi vizsgálatot, tehát biztos vagyok benne, hogy ebből semmi nem lesz" - mondta Keveházi.

Bozóki András kulturális miniszter szerint az Operában Hegyi Árpád Jutocsa és Keveházi Gábor balettigazgató között már tavaly októberben kirobbant a konfliktus. Kiemelte, hogy a mostani vita nem az Opera úgymond "vezetői" között folyik. Az intézménynek ugyanis egyetlen vezetője van, mindenki más az ő beosztottja.

Felvetette: ha az egyik államtitkára a sajtón keresztül lemondásra szólítaná fel, s ezt úgy tenné meg, hogy előtte egyáltalán nem szól neki erről az akciójáról. akkor "másnap repülne". Mint ahogy ő is ugyanígy járna, ha ezt tenné a miniszterelnökkel.

Keveházi Gábor május 5-én szólította fel lemondásra a főigazgatót, aki szerinte hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az operaház és a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortervébe, anélkül, hogy vele erről előzetesen egyeztetett volna.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete operaházi alapszervezete május 9-én arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyetért azzal a levéllel, amelyet az Opera balettigazgatója írt a főigazgatónak.

Az érdekvédő szervezet véleménye szerint az operaház a csőd felé sodródik, komoly anyagi gondokkal, működési zavarokkal küzd, s az állami támogatás drasztikus csökkentése mellett teljes mértékben irreális a "modernizáció" végrehajtása.

Bozóki a modernizáció pártján

Az operaház ügyében nem a sokak által támadott főigazgató, hanem amodernizáció pártján áll - jelentette ki a kulturális miniszter aNap-keltében; Bozóki véleménye szerint ugyanakkor nem az a cél, hogyévente újabb és újabb igazgatók bukjanak bele a dalszínház vezetésébe.

"Nem az igazgató pártján, hanem a modernizáció pártján (állok)" - hangsúlyozta a kulturális miniszter, aki szerint csak akkor lehet modernizációs pályára állítani és nullszaldósan, veszteség nélkül működtetni az Operát, ha előbb rendezik az intézmény közel 1,5 milliárd forintos adósságát.

Mint mondta, az előző két-három évben mintegy 700 millió forintnyi kifizetetlen számla gyülemlett fel, amellyel Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató és az új vezetés csak a pályázati győzelmét követően szembesült. Emellett ki kell fizetni az elmaradt béreket is - tette hozzá Bozóki András.

Hangsúlyozta: most sokan egyéni sérelmeiket helyezik előtérbe és ezek alapján az operaház válságáról beszélnek, mert az az érdekük, hogy megbuktassák a jelenlegi vezetést. "Ezt természetesen meg lehet tenni, de akkor kezdődik minden elölről. Azt ne gondolja senki, hogy feneketlen zsákként, pénznyelő automataként tud működni az operaház a jövőben" - jelentette ki.

Hozzátette, hogy nem nevezne lázadónak senkit, hiszen "nyilván az egzisztenciáját védi mindenki". "Nyilván a főigazgató is követetett el hibákat, nyilván rosszul kommunikált, adott esetben magára haragította az embereket", azonban - folytatta a tárcavezető - Hegyi Árpád Jutocsát már a nyitó társulati ülésen kifütyülték, pedig még el sem kezdett dolgozni.

Kiemelte: azt szeretnék, hogy a "takarítónőtől az énekesig" mindenki megtalálja a számítását, aki "valóban dolgozik". Felhívta a figyelmet ugyanis arra, hogy jelenleg több mint ezer ember dolgozik az Operában, továbbá részmunkaidőben, külsősként, további kilencszáz. "Kicsit pejoratívan hangzik, de azt is mondhatnám, hogy az utolsó szocialista nagyvállalat" - jegyezte meg.

Véleménye szerint a rendszer ilyen formában nem tartható fenn, aki évente kétszer-háromszor lép színpadra, annak nem feltétlenül kell közalkalmazottnak lennie, elég lenne, ha leszerződne két-három előadásra dupla vagy tripla honoráriumért.

(MTI)

Bozóki András
Bozóki András
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.