Miért nem vállalta Lékó Péter?

A sakkolimpiai fellépésre "rangjához méltó" összeget kínált Lékó Péternek a szövetség vezetősége, ám a jelenlegi legjobb magyar játékos - akiről szakemberek azt mondják: az elmúlt időszakban talán túlságosan is sok kiemelkedően díjazott versenyen állt rajthoz - visszautasította a részvételt.

Lékó szakmai okokat említett, és azok egy része bizonnyal elfogadható, de...

Úgy tudjuk, a nagymester távolmaradása mögött több tényező húzódik meg. Egyrészt Lékó csapatban nem szeret játszani: ezt jelzi, hogy a 2002-es, bledi sakkolimpián sem kívánt szerepelni, csakhogy a világbajnok-jelöltséget jelentő dortmundi tornán aratott győzelme nyomán kapott magas állami kitüntetése miatt úgy érezte, nem maradhat távol a szlovéniai vetélkedőtől. (Az együttes Bledben ezüstérmet szerzett.) Mostani döntésében közrejátszott az is, hogy a sakkolimpia játéktempója nem kedvez neki, miközben Polgár Judit távolmaradásának híre csak erősítette elhatározását. S bár Lékó Péter valóban hullámvölgyben van - pillanatnyi állapotában egyenesen "fél a kudarctól" -, az a magyarázat legalábbis furcsán veszi ki magát, miszerint elsősorban azért kíván pihenni, mert számára "az őszi világbajnoki páros mérkőzések a legfontosabbnak". Kevéssé magyarázható ugyanis, hogy a relaxáció ideje miért éppen a legnagyobb, össznemzeti seregszemle idejére esik...

A klasszikus világbajnoki címet védő orosz Kramnyik, a linaresi tornát megnyerő örmény Aronjan vagy az indiai Anand ott lesz Torinóban. Kötelességüknek tekintik, hogy ott legyenek.

(M. A.)

Már a 2002-es, ezüstéremmel zárult bledi sakkolimpián sem kívánt szerepelni Lékó Péter
Már a 2002-es, ezüstéremmel zárult bledi sakkolimpián sem kívánt szerepelni Lékó Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.