Modernizáció kontra társulat

- Az Operaház modernizációjának egyes elemei sértik a dolgozók érdekeit, ezért természetes, hogy tiltakoznak. De nincs más út, addig nem kérhetünk több támogatást a fenntartótól, ameddig nem racionalizáljuk a működést - mondta Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján.

Mint megírtuk, a főigazgató munkájával szembeni elégedetlenségét fejezte ki Keveházi Gábor balettigazgató, Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató, valamint a dalszínház közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete, továbbá lemondott Kovács János vezető karmester.

Hegyi a sajtótájékoztatón azt mondta: a kulturális miniszter jóváhagyásával és utasítására kezdték el a kétéves, 1980 millió forintos modernizációs programot. Ennek legfontosabb lépése, hogy a pénzügyi gondokat megoldják. Jelenleg ugyanis az operának több mint 1250 millió forintos adóssága van, és a hiány napi 1-2 millió forinttal növekszik. Hegyi szerint három módon spórolhatnak. Az előadásszám csökkentésével, így jövőre az eredetileg tervezett 315 előadás helyett 265-öt tartanak. Olyan darabokat vettek le a műsorról, amelyek esetében vagy alacsony látogatottságra számítottak, vagy túl sokba került volna egy-egy előadás. A spórolás második módja a kollektív szerződés módosítása, mert pillanatnyilag vannak olyanok, akik tényleges teljesítmény nélkül veszik fel a fizetésüket. A harmadik megtakarítási mód a létszámleépítés. Végleges számokat még nem ismernek, de az 1008 munkahely nagyjából tíz százalékát kell megszüntetni (ennek várhatóan 500-600 millió forintos költségét egy külön központi keretből kapják majd meg az államtól).

Ezenkívül a modernizáció része a blokkrendszer bevezetéséhez szükséges házi színpad kialakítása, a hangszerpark felújítása, a jegyértékesítési rendszer, a honlap modernizálása. PPP-konstrukcióban korszerűsítik az Erkel Színházat.

Végül Hegyi leszögezte: ez az utolsó esély az Opera modernizálására, mert a fenntartó nem fogja tovább finanszírozni a veszteséget. Ha "őt elsöpri a népharag", jön majd egy miniszteri biztos, aki sokkal radikálisabb lesz.

l Rotter Oszkár szakszervezeti vezető és Rácz István, a közalkalmazotti tanács elnöke egyaránt sérelmezte, hogy nem egyeztettek a dolgozókkal, Keveházi Gábor pedig kijelentette: arra a sok zöldségre, ami itt elhangzott, egy másik sajtótájékoztatón tudnának érdemben reagálni. A két szervezettel közösen a kormányfőhöz fordulnak panaszaikkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.