Testi fenyítés - volt, nem volt?

A Népszabadság 2006. április 27-i számában, Igazgató úr, ne üssön címmel riportot közöltünk egy Sopron melletti nevelőotthonban történtekről: két diák csúnyán összeveszett, ezt követően egyikük édesapja, aki rendőr, egyenruhában megjelent az intézményben, és a nevelők, diákok szeme láttára bilincsben vezette el - majd életveszélyesen megfenyegette - a fiával összetűzésbe keveredett Ny. Attilát.

Csizovszki Sándor, a Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központ igazgatója nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz: "Intézményünkben tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekeket és fiatalokat nevelünk-oktatunk. Nevelési elveink alapja az emberi és a gyermeki jogok maradéktalan tiszteletben tartása, aminek betartása mindenkire, az igazgatóra is érvényes. Amennyiben diákjaink bármelyikét sérelem éri, vagy ilyet az intézmény dolgozói észlelnek, az igazgatót megkerülve is joguk, lehetőségük van panaszt tenni, és az intézményt felügyelő szervektől kivizsgálást kérni. Ilyen panasszal sem a diákok, sem az intézmény dolgozói nem éltek. Visszautasítom, hogy az intézmény tanulóit bántalmaztam, továbbá, hogy intézményünkben lett volna testi fenyítés, elzárás, amelyről igazgatóként tudtam volna, s azt kivizsgálás nélkül hagytam.

A cikk azon része megalapozott, hogy egy gyermekét védelmező szülő intézményünkben rendőrként való fellépése helytelen. Az is, hogy a társát bántalmazó tanuló jogvédelmét az igazgatóhelyettes nem látta el helyesen. Az ügy kivizsgálását követően ő fegyelmi elmarasztalásban részesült. A megfelelő információk birtokában nem tettem újabb feljelentő lépéseket a rendőri fellépéssel kapcsolatban, mert a tanulónk feljelentése nyomán már elindult egy rendőrségi és ügyészségi vizsgálat. Belső kivizsgálást indítottam, amelynek során minden érintett gyermeket, dolgozót és a szülőt meghallgattam, a fenntartó önkormányzat illetékes vezetőjével folyamatosan egyeztettem. Tájékoztatást kértem a rendőrkapitány úrtól is.

Alaptalan az a vád, miszerint a rendőr fellépése miatti feljelentés visszavonására, egyébként pedig bocsánatkérésre kényszerítettük a fiút. Többször, a szülei előtt is kijelentette, hogy őszintén bánja társa bántalmazását, a visszavonást és a bocsánatkérést pedig önként, lelkiismerete megnyugtatására tette. Elmondása szerint a feljelentésre iskolán kívüli személyek biztatták. A fiú azt is többször megerősítette, hogy őt az új ajtóval felszerelt kollégiumi szobájába nem bezárták, hanem oda véletlenül szorult be, s tíz percen belül az egyik felügyelő kollégának sikerült a zárat kinyitnia. Alaptalan tehát az, hogy a fiút a kollégiumban bezárták. Magyari Erika gyesen lévő kolléga helyettesítőjeként dolgozott 7 hónapig intézményünkben, szerződése később automatikusan szűnt meg. Alaptalan a vád, hogy "más okok" miatt küldtem el az intézményből.

A cikket író úr előzetes bejelentkezés nélkül, vádaskodva jelent meg a kollégiumvezetőnk szobájában. A gyermekek védelme érdekében nem megengedhető, hogy egy intézmény kapuin belül külső személy ilyen módszerrel vizsgálódjon. A velem megbeszélt időpontban nem tudta igazolni, hogy a lap újságírója. Ezért nem nyilatkoztam neki."

A Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központról az intézmény egyik volt dolgozója (Magyari Erika), valamint két diák is diktafonra mondott nyilatkozatban állítja, hogy nem ritka a testi fenyítés, elzárás, s minderről az igazgató tud. Ny. Attila tanúk előtt elmondta, hogy az igazgatói irodában Csizovszki Sándor igazgató, valamint Szabó Árpád igazgatóhelyettes "beszélte rá" a feljelentés visszavonására. Magyarországon akkor sem vétség egy nagykorú magyar állampolgár meglátogatása lakhelyén, ha történetesen ez egy oktatási központ kollégiuma. Ny. Attila önként beszélt velem a bejáratnál, ahová az intézmény portása engedett be. Azt az állítást, hogy bármivel vádoltam is volna az intézmény dolgozóit, visszautasítom. Ny. Attila tanúk előtt mondta el, hogy az adott napon az intézmény egyik szobájába zárták, hogy ne tudjon beszélni velem.

Jászberényi Sándor

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.