Biogázerőművet épít a börtöncég

Kétmilliárd forintból még ebben az évben biogázerőművet épít a Pálhalmai Agrospeciál Kft., a pálhalmai börtön nyolcszáz lakóját foglalkoztató állami cég.

- A jövő év elején megkezdheti működését a Pálhalmai Agrospeciál Kft. mintegy kétmilliárd forintba kerülő új biogáz-erőműve, amelynek eredményeként az eddig is sikeresen működő cég akár hatvan százalékkal is növelheti a nyereségét - közölte érdeklődésünkre Kovács Tamás bv-ezredes, a vállalkozás ügyvezetője. A beruházás nem csak gazdasági célokat szolgál: a bioerőmű segítségével a termelés során keletkező mezőgazdasági hulladék kezelése a jövőben a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával történhet majd.

Magyarországon jelenleg 12 olyan állami tulajdonú gazdasági vállalkozás - négy mezőgazdasági és nyolc ipari cég - működik büntetés-végrehajtási intézmények mellett, amelyek jórészt fogvatartottakat alkalmaznak. Ezek közül a dolgozói létszám és az éves árbevétel alapján is a pálhalmai vállalkozás a legnagyobb: a társaság 1140 embernek ad munkát, közülük nyolcszázan a pálhalmai börtön elítéltjei közül kerülnek ki. A kft. - bár mosodai szolgáltatásokat is kínál, valamint acélszerkezet-gyártáshoz és elektronikai hulladékok bontásához kapcsolódó bérmunkát is végez - alapvetően mezőgazdasági termeléssel foglalkozik.

- Nagyüzemnek számítunk, hiszen mintegy négyezer hektár saját tulajdonú szántóterületen gazdálkodunk, emellett számottevő az állattenyésztésünk is - mondja Kovács Tamás. - Évente 16-17 ezer tonna terményt takarítunk be, hétszáz tehénből álló szarvasmarha-állományunk után évente több mint ötmillió liter tejet, sertéstenyésztési ágazatunkból pedig mintegy 16-17 ezer hízót értékesítünk. Az éves árbevételünk 2,1-2,3 milliárd forint között mozog, tavalyi nyereségünk elérte a 150 milliót. A kft. a nyereséget kizárólag fejlesztésekre fordítja, amelyeknek eredményeként ma már az Európai Unióban is versenyképes infrastrukturális háttérrel rendelkezünk.

Kovács Tamás elmondta: a biomasszaüzem megépítését az évi 90 ezer tonna mezőgazdasági hulladéknak - az almos istállótrágyának, a híg trágyának, a vágóhídi hulladékoknak, valamint az istállótakarításnál keletkező szennyvíznek - a korszerű, a környezetvédelmi előírásokat is kielégítő ártalmatlanítása tette szükségessé. Az új létesítmény kapacitása akkora lesz, hogy a cég földjein energiatermelő alapanyagként kukoricát is fognak termeszteni, sőt külső vállalkozásoktól úgynevezett ártalmatlanítási díj fejében élelmiszeripari hulladékot és melegkonyhai ételmaradékot vesznek majd át.

- A biogázerőmű üzemeltetéséhez alig néhány emberre lesz szükség, a beruházás mégis legalább 250 dolgozó munkahelyét védi meg, mivel a cégnél csak az új létesítmény segítségével tartható fenn hoszszú távon az állattenyésztés - mondja Kovács Tamás. - Az erőmű annyi villamos energiát termel majd, ami öt-hatezer háztartás éves energiaellátását fedezi, ráadásul a melléktermékként keletkező hőre új fejlesztéseket, például melegházak, hűtőházak felépítését lehet alapozni.

A projekt költségeinek felét európai uniós támogatásból teremtik elő, a 150 millió forintos önrész mellett pedig a hiányzó összeget bankhitelből fedezik. Kovács Tamástól megtudtuk: a finanszírozás biztosítására egy ma még szokatlan eljárást alkalmaztak. A hitelező pénzintézetet egy tendereljárás keretében választották ki, azaz megversenyeztettek hat bankot, és végül azzal kötöttek szerződést, amelyik a legkedvezőbb feltételeket kínálta számukra. A számítások szerint egyébként a kétmilliárdos fejlesztés hét-nyolc év alatt térülhet meg.

Egyelõre hétszáz tehén és ötmillió liter tej - késõbb sok háztartás számára elegendõ energia is
Egyelõre hétszáz tehén és ötmillió liter tej - késõbb sok háztartás számára elegendõ energia is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.