Öko-valóságshow

Világszerte veszély fenyegeti az állatokat és az élőhelyeiket, melynek forrása legtöbbször az emberi civilizáció. Légszenynyezés, globális felmelegedés, erdőirtások, nem megfelelő halászati módszerek és sok más egyéb tényező veszélyezteti a Föld élővilágát.  Az Animal Planet és a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet vállalta, hogy bemutassák a nézőknek, hogyan lehet aktívan részt venni a természetvédelemben. Ennek eredményeképpen elindul az Akció-Bolygó című sorozat, amely újszerű módon mutat be kritikus problémákat.

A műsor egyedi módon közelít meg néhány, az élővilágot és az ökoszisztémákat leginkább fenyegető aktuális problémát. A sorozat egy héttagú, lelkes, nemzetközi amatőr természetvédő csapat tevékenységét követi, akik hat különböző önkéntes környezetvédelmi projektbe kezdenek. A sikeres küldetés érdekében a csapatnak együtt kell működnie, hiszen a távoli helyszíneken a sürgető határidők és a szűkös költségvetések erősen megnehezítik dolgukat. Hat héten át követhetjük nyomon, hogyan kezelik a felmerülő problémákat, hogy valódi eredményeket érjenek el. A teendők széles skálán mozognak: egyszer veszélyeztetett kérgesteknősöket kell menteni Panamában, máskor a borneói esőerdő szívében ültetnek el száz facsemetét az orangutánok túlélési esélyei-nek elősegítése érdekében.

Kérdésünkre a WWF egyik munkatársa elmondta, hogy legfőbb céljuknak tekintik a szórakoztatva tanítást. Fontos, hogy azokhoz a nézőkhöz is eljussanak ezek a fontos információk, akik nincsenek tisztában a természetvédelem legújabb, kritikus problémáival.

Megújították a természetfilm műfaját: nem a szigorú tényeket és a komoly adatokat próbálják a nézőkbe sulykolni. Sokkal inkább bevonni a nézőt a természet önkéntes és aktív védelmébe, hogy együtt izgulhasson a csapattal, és úgy érezze, mintha ő is részese lenne a – sokszor kimerítő – környezetvédelmi munkának. A WWF szerint így többet tanulhatunk bolygónk védelméről. Kérdésünkre, hogy a filmben a csapattagok egymással való küzdelme, vagy az állatok védelme volt a hangsúlyosabb, a sorozat egyik készítője elmondta, hogy mivel az ember is része a természetnek, a védelméből is ki kell, hogy vegye a részét. A csapaton belüli konfliktusok – ahogy a különböző személyiségek más-más módon reagáltak bizonyos kérdésekre – új megvilágításba helyezték a felmerülő problémákat. Amíg a csapat megfeszített munkával igyekszik a feladatot végrehajtani, a néző izgulhat a kényelmes karosszékből, hogy sikerül-e nekik. Esetleg kedvet kap a természetvédelemhez, és jelentkezik önkéntesnek a WWF-hez.

Akció-Bolygó: Animal Planet, május 12., péntek, 14.00 (2. rész ismétlése); május 18., csütörtök, 20.00; május 25., csütörtök, 20.00 (4. rész)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.