Az orosz sajtó szerint Putyin fegyverkezési hajszára készül

Az orosz társadalom  militarizálásáról tanúskodik Vlagyimir Putyin elnök éves beszéde -  szűrhető le moszkvai lapok csütörtöki kommentárjaiból, amelyek tartalmazták egyes politológusok célzásait arra, hogy a nagyszabású feladatok végrehajtásához Putyinnak 2008 után is maradnia kell harmadik egymást követő elnöki időszakra.

Az elnök "az orosz ház" megerősítésére hívott fel a nyugati szomszédok mintájára, s e célból a hadsereg felvértezését ígérte új fegyverzetekkel, hogy egyszerre vívhasson meg egy globális, egy regionális és ha kell több helyi konfliktust is - írta a mérsékelt, liberális Vedomosztyi Védelmi üzenet: Putyin új fegyverkezési hajszára készíti fel az országot című cikkében.

A szintén liberális Nyezaviszimaja Gazetát az elnöki üzenet olyan eligazításra emlékeztette, amelyen a főparancsnok kiosztja a harci feladatokat.

A független, Kreml-bíráló Kommerszant megjegyezte, hogy a szerdai beszéd gazdasági része a legkoncepciótlanabb volt Putyin egész elnöksége alatt. Az elnök részletesen szólt viszont a  születési arány emelését célzó intézkedésekről, míg üzenete legnagyobb részét a hadsereg modernizálásának, a fegyverzetek felhalmozásának szentelte. Gyakorlatilag válaszolt az amerikai kormány bírálatára, amikor meghirdette Oroszország új irányvonalát saját vár építésére. Az Egyesült Államokat olyan farkashoz hasonlította, amely csak fal és nem hallgat senkire. A Kommerszant szerint Putyin világosan értésre adta, hogy Oroszországban még nincs szó teljesen hivatásos hadsereg létrehozásáról. Erre mutatnak azok az elnöki felhívások, hogy támasszák fel a behívásra való felkészítést az iskolákban, a regionális hatóságok feleljenek a sorozás minőségéért, s a társadalom érezze át a katonai szolgálat szükségességét az ország  számára. Másrészt Putyin megerősítette egyes katonai elemzők  következtetéseit, amelyek szerint Oroszország a fegyverkezési  verseny új fordulójába lépett a Nyugattal, hiszen kijelentette:  korai a fegyverkezési hajsza végéről beszélni.
Alekszej Arbatov biztonságpolitikai szakértő a Nyezaviszimaja  Gazetában rámutatott, hogy Putyin tudatta: Oroszország ellenáll  idegen erők behatolásának létérdekszférájába. A beszéd  biztonságpolitikai részében arra helyezte a hangsúlyt, hogy  Oroszország külső nyomás tárgya lehet, és ennek ellen fog állni.  "Bár nem mondta ki nyíltan, teljesen világos, hogy a  (nyomásgyakorló) az Egyesült Államok. Ezért védelmünkről beszélve az  elnök a hadászati erőkre, az Egyesült Államokkal szembeni hadászati  egyensúly fenntartásának szükségességére koncentrált. Éppen aggodalmunknak ez az átirányulása az egykori ellenségünkhöz és volt  szövetségesünkhöz fűződő viszonyra az, ami figyelmet érdemel" -  fejtegette Arbatov, hozzátéve: "megint válaszolni fogunk, más szóval  fenntartjuk az Egyesült Államokkal szembeni, számunkra optimális  katonai egyensúlyt".

A beszéd lényege abban a lépéspárban fogható meg, hogy előbb  demográfia, aztán a hadsereg - állapította meg a Gazeta című liberális lap hírmagyarázója, akinek olyan érzése támadt, mintha  Oroszország forró háborúra készülne, vagy a hidegháború még nem ért  volna véget. Nyikolaj Vardul attól tart, hogy Oroszország visszatér  (Nyikita) Hruscsov (1953-64 közötti szovjet vezető) időszakába, s  Putyin már eldöntötte, mit tegyen a stabilizációs alappal, amelybe az olajdollárokat gyűjtik: ez a szó szoros értelmében a jövő nemzedékek alapjává válik, s a központi költségvetések  katonai-tábori büdzsékké formálódnak át, ami csak tovább gerjeszti az inflációt.

- Ami a belpolitikát illeti, a képlet egyszerű: ha az ország frontokkal van körülvéve, és mindegyiken harcra készül, akkor persze nem lehet demokráciával vesződni. Érdekesebb a külpolitikai vonatkozás: mivel ezzel a beszéddel egy olyan elnök állt elő, aki a Nyolcak (a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország) csoportjában elnököl, kételyeket ébreszt atekintetben, hogy Oroszország tartósan bennmaradhat ebben a csoportban - ha harc, akkor legyen harc. Egy vigasz marad csupán: eddig egyetlen elnöki üzenet sem teljesült -  reménykedett Vardul.

A Vedomosztyi olyan politológusokat idézett, akik szerint a kitűzött stratégiai feladatok megvalósítása csak úgy garantálható, ha Putyin marad egy harmadik elnöki időszakra is. (Az alkotmány értelmében Putyin a 2008-as elnökválasztáson nem indulhat.)

Mindamellett a Komszomolszkaja Pravda című Kreml-közeli bulvárlapnak Vitalij Tretyjakov ismert politológus azt mondta, hogy az elnöki beszéd még világosabban utalt arra, ki lehet Putyin utódjelöltje. Ahogy sokan feltételezték, a jövendő elnök Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes lehet, aki a "családi csomaggal" kibővült nemzeti programok (lakásügy, oktatás, egészségügy, mezőgazdaság) gazdája. Szergej Ivanov védelmi miniszter pedig a miniszterelnökség várományosa - vélte Tretyjakov.

Belga lap a liberálisok és izolacionisták békítését látja

A liberális és az elszigetelődést előnyben részesítő politikai irányzatok  összefogására tett kísérletet Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai országértékelő beszédében a La Libre Belgique című belga lap  elemzőjének írása szerint. Borisz Tumanov utalt arra, hogy a két irányzat között immár állandósult a viszálykodás, és ez reagálásra kényszerítette a Kremlt is. A jelek szerint az államfőnek sem sikerülhetett elkerülnie, hogy megpróbálja összebékíteni a "liberális kecskét az elszigetelődéspárti farkassal". Ezt mutatja az is, hogy még Putyin  környezete is "mérsékelten elszigetelődéspárti-ellenesnek" minősítette a beszédet a cikk szerint.

Beszédében Putyin óva intette azokat a tisztviselőket és üzletembereket, akik a nép rovására igyekszenek meggazdagodni. A belga lapban megjelent csütörtöki elemzés moszkvai szakértőket is megkérdezett, akik figyelemre méltónak tartották, hogy az elnök idézte Franklin D. Roosevelt amerikai elnök egy híressé vált mondását, mely szerint "már keresztülgázoltunk azok testén, akik az emberek jólétének rovására jutottak vagyonhoz, és megtesszük ezt a  jövőben is".

A külügyi témákat illetően Alekszej Portanszkij, az Oroszország kereskedelmi világszervezeti (WTO) csatlakozásával foglalkozó tájékoztatási iroda vezetője nyilatkozott a belga lapnak, úgy vélve, hogy a beszéd a tervezett orosz energetikai nyitásban fenyegetést látó hadiipari lobbi lecsillapítását is célozta. Putyin ugyanis  egyebek között azt emelte ki: Oroszországnak erős hadseregre van  szüksége azért is, hogy ellenállhasson a kívülről jövő politikai nyomásnak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.