Folytatódik a GMO-vita: a Kereskedelmi Világszervezet bírálja az EU-t

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) bírálatot intézett az Európai Unió tagországainak címére, mivel azok a világszervezetnek a genetikailag módosított élelmiszerekre kimondott hatévi moratóriumról szóló szabályát megsértették - jelentették be csütörtökön Genfben.

A WTO már februárban megfogalmazta több mint ezer oldalas értékelését a 21 terményféleség, köztük a GMO kukorica, olajosmagvak, gyapot uniós tilalmáról, - tehát ennek mostani megerősítése nem keltett meglepetést.

A WTO hat országot nevezett meg bírálatában: Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország és Luxembourg számos genetikailag módosított termény forgalmazására egyedileg rendelt el tilalmat az Európai Bizottság előzetes hozzájárulása alapján.

Az EU hat éves behozatali moratóriuma törvénytelen a WTO szabályai szerint. A WTO eljárását kezdeményező országok (Kanada, Argentína, Egyesült Államok) azzal érvelnek, hogy az EU eljárásának nincsen tudományos alapja és a moratóriummal az unió mesterséges kereskedelmi akadályt állít a biotechnológiai élelmiszerek gyártóinak exportja elé.

Ugyan az Európai Unió 2004-ben megszüntette a behozatali tilalmat, amikor engedélyezte az egyik, döntően az USA-ban termesztett GMO- kukoricaféleség piacra jutását. Azóta az EU több GMO-termény importjához járult hozzá, ám Washington mindaddig folytatja a WTO-nál kezdeményezett eljárást, amíg meg nem győződik arról, hogy valamennyi jóváhagyásra benyújtott biotechnológiai termény forgalmazási kérelmét nem tudományos alapon, hanem kereskedelempolitikai megfontolások alapján döntik el.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.