Tudatosság a mindennapokban

Az ökokontrolling gyakorlati megvalósítására láthattunk példát, megismerve a németországi (Kehl székhelyű) Klumpp+ Müller középvállalkozás működését. A logisztikai és szállítmányozási cég minden lehetőséget kihasználva igyekszik környezettudatos magatartást tanúsítani. Ennek érdekében olyan módszereket alkalmaz, melyeknél az egészség, biztonság, minőség és a környezetvédelem egyaránt meghatározó.

A vállalkozás éppen ezért a vízi fuvarozást részesíti előnyben, csak az utolsó néhány kilométeren továbbítja áruit kamionnal. Konténerekben történő szállítással csomagolóanyagot lehet megtakarítani, és az anyagmozgatás független marad az időjárástól. Az üresjáratok elkerülése érdekében más szállítmányozó cégekkel is együttműködnek. A dugók okozta késést és felesleges üzemanyag-fogyasztást műholdas navigációs rendszerrel küszöbölik ki.

A környezetvédelem fontosságának tudatosulnia kell az alkalmazottak között is. Ezért a cég a kevesebb üzemanyagot fogyasztó járművek vezetőit külön jutalmazza. További példákat hallhattunk a környezettudatos magatartásra a vállalkozás épületeinek megtervezésénél, a járművek felszerelésénél és az energiamegtakarításnál. Az pedig magától értetődő, hogy egy ilyen cégnél szelektív a hulladékgyűjtés.

A fent említett intézkedések és a precíz programtervezés azonban csakis az ökokontrolling segítségével jöhet létre. Szükség van a fogyasztást, kiadásokat, anyagáramlást leíró számokra, azok értelmezésére. (Az adatokat, melyekre ilyenkor szükség van, tényszámoknak nevezik.) Így könnyebb a célok meghatározása és az eredmények kiértékelése.

Mannheim: a vízi szállítás is az ökokontrolling gyakorlatban történõ megvalósítása
Mannheim: a vízi szállítás is az ökokontrolling gyakorlatban történõ megvalósítása
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.