Érteni kell a gazdasághoz is

Tudd meg! címen rendezett országos gazdasági versenyt az egységes európai gazdasági oklevelet (EBC*L) kiadó magyarországi szervezet. Az indulóknak az európai képesítő vizsga szintjén kellett teljesíteniük. Ezt az elismerést 67 vizsgaközpontban lehet megszerezni itthon, most ezúttal odaítélték a verseny első három helyezettjének.

- Fontos ez a képesítés - mondja Paukóné Várnai Adrienn, az EBC*L magyarországi képviseletének vezetője, mert ezzel át lehet hidalni a két világ - gazdasági szakemberek, más területen dolgozók közötti szakadékot. Ma már azoknak is szükségük van az alapvető gazdasági ismeretekre, akiknek nincs ilyen irányú végzettségük. Európában az ECDL számítógépes vizsga mellett ez a második legkeresettebb kulcsképzettség a cégeknél.

A idei Tudd meg! versenyen 587-en indultak 49 középiskolából. A versenyzőknek számviteli és pénzügyi alapismeretekből, elemzésből és társasági jogból kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. Mindössze 130 versenyző teljesített 75 százalék felett.

- Nem vagyok nagyon elégedett, de talán a következő években folyamatosan jobb eredmények születnek - fűzi hozzá a képviselet vezetője. - A verseny után több iskola jelentkezett, hogy szeretnének csatlakozni a rendszerhez, és vizsgaközponttá válni.

Az első helyen Ács Veronika, a Széchenyi István Szakképző Iskola (Tapolca) diákja végzett majdnem tökéletes dolgozatával: négy hibája volt. - Sokat készültem a megmérettetésre, külön felkészítő tanárokkal - mondja a 19 éves lány, aki a nemzetközi oklevél tulajdonosa lett. - Szerencsémre, az érettségin hasonló feladatokat kellett megoldanom, így nem volt ismeretlen teljesen a helyzet. Jól fog jönni a papír a továbbtanulásnál. Lehet, hogy a nyári gyakorlatot már Németországban töltöm, esetleg megpróbálok ott elhelyezkedni. Kereskedelemmel és könyveléssel szeretnék majd foglalkozni.

Ács Veronika
Ács Veronika
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.