Magyarország csak jövőre csatlakozhat az Eurotransplanthoz?

Magyarország valószínűleg csak jövőre csatlakozhat az Eurotransplanthoz, ahhoz a szervezethez, amely koordinálja a tagországok szervadományozását - mondta az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára szerdán az MTI érdeklődésére.

Kapócs Gábor közölte: az Eurotransplant olyan megállapodás-tervezetet küldött Magyarországnak, amely jelenlegi formájában nem írható alá, de a tárgyalások tovább folytatódnak.

"Számos megoldandó problémát azonosítottunk a finanszírozástól kezdve a jogi kérdésekig, amelyek alapos megbeszélést és adott esetben a hazai jogrend megváltoztatását igénylik. Ez nem megy egyik napról a másikra" - fejtette ki az államtitkár.

Még az év elején, az első élődonoros májátültetésen átesett kislány műtétsorozata kapcsán merült fel az Eurotransplanthoz történő csatlakozás lehetősége és kezdődtek meg a tárgyalások. Amennyiben Magyarország a jövőben csatlakozik a szervezethez, a viszonosság elve érvényesül majd, tehát ha például Magyarország egy beültethető májat kap külföldről, akkor szintén májat kell visszaadnia.

Az Eurotransplantnak jelenleg Németország, Ausztria, Szlovénia és a Benelux-államok a tagja, mintegy 114 milliós populációval.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.