Jogerősen felmentették a Népszava újságíróját

Helybenhagyta másodfokon a Népszava című napilap munkatársának, a Csík Rita néven publikáló Klucsik Margitnak államtitoksértés vádja alóli felmentő ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A felmentés jogerős.

Az újságírót 2005. november közepén első fokon felmentette az államtitoksértés vádja alól a "Sutka-levéllel" kapcsolatban indított eljárásban a Fővárosi Bíróság. Az elsőfokú eljárás tavaly július 11-én kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon. A vád szerint az újságíró azzal követte el az államtitoksértést, hogy a Népszava 2004 májusában cikksorozatban közölt egy, a laphoz eljuttatott iratot, így annak államtitkot képező tartalma hozzáférhetővé vált illetéktelenek számára.

A Népszava cikkeiben Sutka Sándor, volt Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitánynak a megyei főügyész-helyetteshez írt levelét közölték, amely szerint a Debreceni Vagyonkezelő Rt. gazdálkodásával kapcsolatos nyomozás során felmerült Kósa Lajos debreceni polgármester bűnszervezetben való részvételének gyanúja. Sutka Sándor, a közölt levél szerzője tagadta annak létezését, több hatóság viszont megerősítette, hogy létezik, annak titkosságát is feloldották.

Az eset kapcsán Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos vitatta, hogy jogszerű lenne az irat államtitokká minősítése.

Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője pedig 2005 novemberében  levelet írt Somogyi Ferenc külügyminiszternek, amelyben bírálta a  legfőbb ügyészt, amiért a Népszava újságírója, Csík Rita ellen államtitoksértés miatt vádat emelt. Haraszti Miklós szerint ez ellentétes a sajtószabadság elvével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.