MOB, BOM: bumm!

Az alapító tizenötök mellé újabb hat hazai nagyvállalat csatlakozott a Budapesti Olimpia Mozgalomhoz.

A civil szervezet - amelynek célja a marketing eszközeivel segíteni játékok esetleges magyarországi megrendezését - sajtótájékoztatón számolt be erről, miképpen arról is, hogy a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég 49 millió forint plusz áfa ellenében tizenöt héten belül aktualizálja négy éve készített megvalósíthatósági tanulmányát, ezúttal a 2016-os rendezésre vonatkozóan. (Megjegyzendő, a NOB döntéshozó mechanizmusának ismeretében aligha fordulhat elő, hogy a 2012-es londoni játékokat követő eseményt ismét Európában tartsák. Ezzel együtt a BOM vezetői úgy vélik, nem lenne értelmetlen kandidálni 2016-ra, már csak egy későbbi pályázat sikere érdekében sem.)

Ugyancsak tegnapi hír, hogy a meghívásos pályázaton nyertes Szonda Ipsos közvélemény-kutatói az elkövetkező napokban kétezer embert kérdeznek meg arról, hogyan vélekednek a tervbe vett budapesti pályázatról. A tájékoztatón Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM - egyben a Budapesti Értéktőzsde - elnöke a nemzeti egység megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, mondván, "az olimpia idehozatalával Magyarország elérheti, hogy Közép-Európában magához ragadja a kezdeményezést, s a régió sport- és kulturális központjává váljon". Szépséghiba, hogy az emlegetett egység még sportkörökben sem teremtődött meg...

Erre utal legalábbis a Magyar Olimpiai Bizottság múlt heti elnökségi ülése után kiadott közlemény, melyben egyebek mellett ez áll: "A MOB tiszteletben tartva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ez ügyben született döntését, s ebből következőleg az Olimpiai Chartát, a Budapesti Olimpia Mozgalom néven tömörült civil szerveződés bejegyzését a legjobb szándék ellenére sem tudja támogatni. A mozgalom elnöke, aki tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a MOB-on belül bátran kifejtheti törekvéseit, mint ahogy a mozgalom többi tagja is."

Amint arról korábban beszámoltunk, a MOB az "olimpia" szó használatát kifogásolja, tekintve, hogy a testület véleménye szerint ez védett, s kizárólag a nemzeti ötkarikás bizottságok használhatják. A Népszabadság kérdésére Szalay-Berzeviczy Attila közölte: a bíróság már bejegyezte a BOM-ot, így részükről lezártnak tekintik az ügyet. "Nem változtatjuk meg a nevünket, mert nem valamiféle önös, kereskedelmi célból használjuk a kifejezést. Majd ha úgy döntünk, hogy mégsem az olimpia, hanem a brit Nemzetközösségi Játékok pályázatát támogatjuk, akkor beszélhetünk a dologról." Arra a fölvetésre, hogy a MOB-kommünikéből félreérthetetlen üzenet olvasható ki, miszerint a bizottság nem nézi jó szemmel a mozgalom tevékenységét, Szalay-Berzeviczy így reagált: "Miután eddig jó néhány sportszövetség és sportiskola, mi több, tavalyi közgyűlésén maga a MOB is felsorakozott mögénk, nem tudom értelmezni a mostani pálfordulást."

Semmi kétség: magyarosan alakul a történet.

Szalay-Berzeviczy Attila a NOB döntésérõl: Nem változtatjuk meg a nevünket.
Szalay-Berzeviczy Attila a NOB döntésérõl: Nem változtatjuk meg a nevünket.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.