Fellázadt a társulat az igazgató ellen

Tegnap folytatódott az operai közlemény- és nyíltlevél-háború, a kulturális miniszter és az operavezetőség találkozója pedig Keveházi Gábor idő előtti távozásával zárult.

Mint arról napok óta ír a sajtó: az Operaház főigazgatója, Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs elképzelése ellen tiltakozik a balettigazgató, Keveházi Gábor és a fő-zeneigazgató, Kesselyák Gergely. Hegyi közleményben, majd válaszlevélben úgy reagált a felvetésekre: mindketten tudtak a racionalizálási tervekről, tehát nem a hátuk mögött döntött. A modernizációs program minden tárgyalásán ott ültek a vezetők.

Hegyi gazdasági tanácsadójának, Megyeri Lászlónak (a budapesti Thália Színház ügyvezetőjének) az volt a dolga, hogy áttekintse az intézmény helyzetét, s megoldási csomagot dolgozzon ki. Megyeri lapunknak elmondta: a csomag tartalmáról nem nyilatkozhat, de ő is megerősítette, hogy a főigazgató Keveházival és Kesselyákkal közösen dolgozott a racionalizáláson. Lehet, hogy az arányok, a számok az utolsó egyeztetés óta megváltoztak, de korábban már szó volt arról, mekkora megtakarítást jelentene, ha csökkenne az előadások száma. Szerinte felesleges volt rögtön a sajtóhoz rohanni, ahelyett, hogy ezt megvitatták volna Hegyivel, s együtt beszéltek volna a megoldásról. Megyeri az előadásszám-csökkentésről és a leépítésről azt a hasonlatot hozta: ha nincs pénz, nem tudjuk, kitől kérjünk kölcsön, valószínű, hogy nem is öröklünk, akkor az ember megpróbálja az életszínvonalát a jövedelméhez igazítani. Az Operaháznak nincs elég pénze, nem várható újabb forrás, ezért van szükség átszervezésre, így kerülhető el az anyagi összeomlás. Egyszerűbben, békésebben is le lehetett volna bonyolítani ezt, ha nem a sajtón keresztül leveleznek a vezetők, hanem segítik a dalszínház megmentését. A tanácsadó hozzátette: a Széchényi Könyvtár támogatását is jócskán csökkentették, létszámleépítés is volt a fennmaradás érdekében. A két intézmény között nincs különbség abban az értelemben, hogy mindkettőnek szűkültek a lehetőségei, helyzetük megoldásra vár.

Beszéltünk a főigazgató kommunikációs tanácsadójával, Éry-Kovács Andrással is, aki szerint Hegyi legjobb tudásával megpróbálja elérni, hogy az Operaház működőképes legyen. Az előadásszám-csökkentéssel arra törekednek, hogy minden dalszínházi tag megkapja a fizetését. Az intézmény egységeinek vezetői öszszegyűjtötték, kik azok, akiket nem foglalkoztatnak, vagy akiknek nincs kiírható szerepük az adott repertoárban. Közülük választják ki, kiktől válnak meg az átszervezés során. Ezt a törekvést nagyban akadályozza a közalkalmazotti törvény.

Tegnap találkozóra várta a kulturális miniszter, Bozóki András - többek között - a főigazgatót és Keveházi Gábor balettigazgatót. Hegyivel tartott Megyeri és a stratégiai tanácsadó, Müller Péter Sziámi, és jelen volt még Vass Lajos államtitkár. (A fő-zeneigazgató Kesselyák külföldön van.) Keveházi lapunknak elmondta: a tárgyalás körülbelül harmincadik percében, miután a modernizáció fontosságáról értekezett Hegyi, felelősségre vonták őt, milyen jogon fordult a sajtóhoz. Tették mindezt olyan stílusban, hogy jobbnak látta távozni. Az ajtóban még hozzátette: addig nyilatkozik a médiának, míg nem kerül valóban alkalmas vezető az Operaház élére. Bozóki András a beszélgetésen próbálta menteni a helyzetet, kevés sikerrel - jelentette ki Keveházi. A minisztérium sajtóközleményében arra utalt: a megbeszélésen szó volt a modernizáció eltérő szakmai megközelítéseiről. Bozóki a színház szakmai kompetenciájába nem akar beleszólni, de kijelenti: a modernizálást támogatja a kormány.

Nem így a dalszínház közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete. Mindkét szervezet egy-egy közleményt adott ki, és egyértelműen Keveházi Hegyi lemondását sürgető levele mellé állt. Véleményüket több politikushoz eljuttatták. Sérelmezi mindkét szervezet, hogy a leépítés előkészítésébe nem vonták be őket. Rátz István, a közalkalmazotti tanács vezetője lapunknak megjegyezte, a jelenlegi vezetők nem alkalmasak az Operaház problémáinak megoldására, a fő-zeneigazgató sem áll a helyzet magaslatán, aki ilyenkor külföldön tartózkodik. Rátz szerint Hegyi a pályázatkor tudta, milyen anyagi helyzetben van a színház, ismerte a Hiller- Szinetár-paktumot, amely 6,3 milliárdos költségvetésről szól, mégis elfogadta, hogy a büdzsé csak 5,2 milliárd forint legyen. Kalandorság így felvállalni az Operaház működtetését - mondta. A szakszervezeti közleményben Rotter Oszkár úgy látta, a csőd felé sodródik a színház, a modernizációs terv irracionális, ellehetetleníti a működést. Mint levelében a szakszervezeti vezető írta: 250 munkaügyi perből eddig 150-ben elmarasztalták a dalszínházat, további 600-800 ilyen ügy van kilátásban.

l A Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának leveléből:
A Magyar Állami Operaházban kialakult elfogadhatatlan szakmai és morális helyzetért Hegyi Árpád Jutocsa és az őt idáig támogató főzeneigazgató a felelős. Szakmai dilettantizmusuk, karrierizmusuk, féktelen hatalomvágyuk, kalandor hozzáállásuk alkalmatlanná teszi őket a Magyar Állami Operaház vezetésére. Hegyi Árpád Jutocsát és Kesselyák Gergelyt mint vezetőt
a továbbiakban nem tudjuk elfogadni.

A munka azért folyik: tegnap az Anna Kareninát próbálták a színpadon
A munka azért folyik: tegnap az Anna Kareninát próbálták a színpadon
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.