Operaház: a főigazgató visszahívását kezdeményezik

Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató és az általa kinevezett vezetői gárda visszahívását kezdeményezték Bozóki András kulturális miniszternek írt keddi levelükben a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsának tagjai.

"A Magyar Állami Operaházban kialakult elfogadhatatlan szakmai és morális helyzetért Hegyi Árpád Jutocsa és az őt idáig támogató főzeneigazgató a felelős. Szakmai dilettantizmusuk, karrierizmusuk, féktelen hatalomvágyuk, kalandor hozzáállásuk alkalmatlanná teszi őket a Magyar Állami Operaház vezetésére. Hegyi Árpád Jutocsát és Kesselyák Gergelyt mint vezetőt a továbbiakban nem tudjuk elfogadni" - fogalmaztak az MTI-hez is eljuttatott levélben az aláírók, igazat adva Keveházi Gábor balettigazgatónak, aki az elmúlt héten lemondásra szólította fel az intézményvezetőt. Mint jelezték, levelükkel eddig azért nem keresték meg Bozóki Andrást, "hogy a választás időszakában a Magyar Állami Operaház problémái, tarthatatlan helyzete ne válhasson a választási kampány eszközévé".

Rácz István magánénekes, a közalkalmazotti tanács elnöke és a testület tagjai levelükben úgy értékelték: az elmúlt kilenc hónapban a színház életében semmiféle pozitív elmozdulás nem volt, a főigazgató pályázatából semmi nem valósult meg, a tagság "relatív elszegényedése tovább folytatódott", a színházat Hegyi Árpád Jutocsa "diktatórikus módszerekkel vezeti", döntéseiről nem tájékoztatja az érdekképviseleti szervezeteket, előzetes véleményüket nem kéri ki, "a tagsággal való kapcsolatát állandó levelezéssel elégíti ki". Rámutatnak arra is, hogy a tavaly augusztusban nagy ambíciókkal indult vezetői csapat az elmúlt hónapokban három főre apadt, és a közalkalmazotti tanács tagjainak úgy tűnik, a "kiszorítósdi" még nem fejeződött be.

Az aláírók közölték továbbá, hogy a főigazgató elkészíttette a színház szervezeti és működési szabályzatát, alapító okiratát, és előkészítés alatt áll az új kollektív szerződés is, de ezeket a dokumentumokat az érdekvédelmi testület nem láthatta. Keveházi Gábor, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója pénteken azért szólította fel lemondásra a főigazgatót, mivel szerinte az hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és balettek számát, s teljesen önhatalmúan belenyúlt az Operaház, a Nemzeti Balett 2006-2007-es műsortevébe, anélkül, hogy vele előzetesen egyeztetett volna. Hétfőn pedig Kesselyák Gergely főzeneigazgató fordult levélben a dalszínház főigazgatójához, mert ő is elfogadhatatlannak tartja a jövő szezon tervezetét, amelyben 52 előadást hagynának el, s az Operaház így összesen 265 előadást tartana. Rámutatott: a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk, abban évi 310 előadást ígértek, 213 fős zenekarral, 170 fős kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.