Nógrádban politikai diszkriminációt sejtenek jobboldali polgármesterek

A salgótarjáni kistérség néhány, magát jobboldalinak nevező polgármestere attól tart, hogy pályázataikat politikai okok miatt utasították el, hogy rosszabb helyzetbe kerüljenek az őszi önkormányzati választásokon - a települési vezetők aggályuknak a kistérségi tanács általuk kezdeményezett rendkívüli ülésén adtak hangot kedden.

Hat polgármester javaslatára tartott rendkívüli ülést a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulásának tanácsa, a 23 települést tömörítő kistérség történetében ez volt az első rendkívüli ülés.

A tanácskozás fő szervezője, Szabó Tibor ipolytarnóci polgármester elmondta: az évek óta bevált gyakorlat szerint a kistérségi ülésen lezajlott a pályázatok előminősítése és rangsorolása, így konkrét javaslatsor érkezett a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanácshoz a "Leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatása" című pályázatra. A települések a 10 helyett a 20 százalékos önerőt is vállalták, Salgótarján pedig - mint a térség egyetlen városa - önmérsékletet tanúsított, hogy minden településről legyen legalább egy nyertes projekt.

Ipolytarnóc, Karancsberény, Sóshartyán és Mátraszele pályázatai azonban egyetlen forintot sem nyertek, mert a területfejlesztési tanács úgy döntött, hogy ezek nem tartoznak a hátrányos helyzetű települések közé - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy mind a négy település polgármestere jobboldali beállítottságú, ezért a döntést politikai diszkriminációnak, szándékos kizárásnak tartják, és követelik, hogy a négy falu kapja meg, ami jár neki.

Szabó Tiborhoz kapcsolódva Karancsberény, Karancslapujtő, Migálygerge és Mátraszele polgármestere is úgy ítélte meg, hogy az őszi választásról szólnak a döntések, vagyis - mint mondják - vannak polgármesterek, akiket támogatni kell, és vannak, akiket nem. A kezdeményezők nem hívták meg az ülésre a kritizált döntést hozó területfejlesztési tanács vezetőjét és tagjait, de az ülést nyilvánossá tették a sajtó számára.

Puszta Béla, a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulásának szocialista elnöke azt hangsúlyozta, hogy soha nem voltak még az üléseken pártpolitikai tartalmú megközelítések, és nem is szeretné, hogy ez így legyen, mert az együttműködést szakmai érdekek összehangolására lehet építeni. Hozzátette: a döntést nem vonhatja vissza a területfejlesztési tanács.

Felvetette, hogy meghívhatnák a kistérségi ülésre a területfejlesztési tanács elnökét annak tisztázására, hogy volt-e bármiféle politikai háttere a döntésnek, illetve kezdeményezhetnék a tanácsnál, hogy gondolják végig, kaphatnak-e szavazati jogot a - csak tanácskozási joggal rendelkező - kistérségi képviselők. Az ülést összehívó polgármesterek nem támogatták ezeket a javaslatokat. Mint mondták: elég, hogy beszéltek ezekről a "tüskékről", "a tanulságot pedig vonja le mindenki önmagában". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.