Szocialista EP-képviselő a Babes-Bolyain

A Babes–Bolyai Tudományegyetemet (BBTE) érintő kritikus vélemények hátterét próbálta kideríteni Dobolyi Alexandra szocialista európai parlamenti képviselő, aki meglepetésszerű látogatást tett az oktatási intézményben - adta hírül kedden a Krónika. Az önálló magyar egyetemért küzdő tanárok szerint félrevezették apolitikust, aki nyilatkozatával árt a kisebbségi felsőoktatás ügyének.

A képviselő látogatása valóban meglepetésként érte az egyetem vezetését - írta a Kolozsváron megjelenő, erdélyi terjesztésű napilap. Andrei Marga, az akadémiai tanács elnöke hétfőn a lap megkeresésére mindössze annyit volt hajlandó közölni vonakodva, hogy a beszélgetésen a magyar nyelvű oktatásról tájékoztatták a képviselő asszonyt. "Szívesen látunk bárkit, aki ezzel kapcsolatosan szeretne tájékozódni" - magyarázta Marga.

Nagy László rektorhelyettes elmondta: a beszélgetésen a magyar oktatók képviselői (közülük azok, akik nem tartják reálisnak az önálló magyar karok létrehozását - az MTI tudósítójának kiegészítése) is ismertették az egyetem és a magyar tagozat működésével kapcsolatos álláspontjukat. "Dobolyi Alexandra objektív tájékoztatást kapott a magyar tagozat autonómiájáról, döntési jogairól és a magyar diákok anyanyelvű oktatási lehetőségeiről" - magyarázta a rektorhelyettes, aki szerint elmondták azt is: az egyetem politikája szerint a diákok minden igényelt szakon tanulhatnak anyanyelvükön, és nem a BBTE-n múlik, hogy a magyar diákok számaránya a romániai magyar felsőoktatás egészében kisebb a romániai magyar lakosság arányához képest. Ez annak tulajdonítható, hogy például a műszaki egyetemen és az agrártudományi egyetemen nincs magyar nyelvű oktatás (aki tehát ezekben a tudományokban kívánja képezni magát, kénytelen román nyelven tanulni - az MTI tudósítójának kiegészítése).

Dobolyi Alexandra így foglalta össze a lapnak látogatása célját: "A romániai magyar nyelvű felsőoktatást rengetegen bírálják, azt próbáltam kideríteni, hogy mi igaz az egyetemet érintő kritikus véleményekből". Elmondta, hogy egyelőre csak a BBTE vezetőségével volt alkalma találkozni, akiktől viszont megnyugtató képet kapott az intézményben zajló magyar nyelvű oktatásról. Hozzáfűzte: csak azt tette szóvá - amit a magyar külügyminisztérium is kifogásol -, hogy hiányoznak a magyar nyelvű feliratok a különböző karokon. Mindenkinek módja van magyar nyelven tanulni - vonta le a következtetést Dobolyi Alexandra. Van ugyan egy-két kar, ahol hiányzik a magyar nyelvű oktatás, de ha már Kolozsváron több egyetem is van, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem is foglalkozhatna a mérnöki vagy agrártudományi képzéssel - fűzte hozzá.

A képviselő sajnálja, hogy a Sapientia-EMTE vezetőivel nem tudott találkozni, mint mondta, újabb látogatást tesz majd Kolozsváron. Ugyanezt válaszolta arra a kérdésre is, hogy találkozott-e az önálló magyar karok létrejöttét kérő egyetemi oktatókkal. "Ez mindössze informális találkozó volt, de még vissza szeretnék jönni, hogy ne tűnjek részrehajlónak" - magyarázta a Krónikának Dobolyi Alexandra.

Hantz Péter: "felelőtlen nyilatkozat"

"Nagyon szeretném, ha minden magyar politikus alaposan tájékozódna, mielőtt nyilatkozik" - reagált a NOL-nak a képviselő szavaira a Bolyai Kezdeményezőbizottság alelnöke, Hantz Péter. A kolozsvári oktató szerint a magyar nyilvánossággal sem lehet az elmúlt évek történései után elhitetni, hogy csak hiányzó kétnyelvű feliratok jelentenék a magyar felsőoktatás romániai problémáját.

Egy ilyen felelőtlen nyilatkozat sokat árthat az ügynek - mondta Hantz a NOL-nak, hiszen ezt a nyilatkozatot a román nacionalisták fel fogják használni, hogy európai fórumokon azt bizonyítsák, minden rendben van. A Bolyai Kezdeményezőbizottság alelnöke kifogásolta azt is, hogy Dobolyi nem találkozott a szervezet vezetőjével, mikor egész kolozsvári tartózkodása alatt próbálták elérni. Helyettük éppen azokkal a magyar rektorhelyettesekkel találkozott a brüsszeli képviselő, akik nem írták alá az erdélyi magyarság felsőoktatással kapcsolatos követeléseit tartalmazó, széles társadalmi és szervezeti összefogással készült levelet, melyet az RMDSZ is támogat.

Dobolyi Alexandra hirtelen jött véleményében az is furcsa, hogy pártja, a Magyar Szocialista Párt két hónapja egy nyilatkozatot adott ki, melyben kiáll az önálló romániai magyar felsőoktatás mellet.

A Bolyai Kezdeményezőbizottság többek között azzal keltett feltűnést, hogy az önálló egyetem ügyének kilenc Nobel-díjas tudóst és művészt is megszerzett, többek között Kertész Imrét is. A neves támogatók aláírásával jegyzett levelet eljuttatták az Európai Bizottság elnökének, valamint Románia állam- és kormányfőjének. A civil szervezet tovább keresi a támogatókat, de például Erdő Péter bíboros hosszabb ideje sem tudott dönteni a kérésről.

(NOL, MTI)

Dobolyi Alexandra
Dobolyi Alexandra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.