Úsznak vagy elúsznak?

"A helyzet aggasztó, de még nem reménytelen" - összegzi a július 26-án kezdődő budapesti úszó Eb botrányos építkezési munkálataival kapcsolatos álláspontját Szakadáti László, a vizes sportágak európai szövetségének (LEN) igazgatója.

Amint arról többször beszámoltunk, a Margit-szigeti uszodabővítés kálváriája akkor kapott nemzetközi nyilvánosságot, amikor bő két héttel ezelőtt Budapestre érkezett Bartolo Consolo, a LEN elnöke. Az olasz sportvezető - Gyárfás Tamással, a hazai szövetség, egyben az Eb-szervezőbizottság elnökével - látogatást tett a Hajós Alfréd uszodában, és a kontinensbajnokságra épülő medencék készültségi foka láttán a kettősnek egyszerre esett le az álla. A vizitet követő nyilatkozatokból kiderült: ha minden úgy folytatódik, ahogyan eddig zajlott, még az a lehetőség sem zárható ki, hogy az idén nem rendezik meg az úszók, műugrók és műúszók Európa-bajnokságát...

A LEN-küldöttség tagja volt Szakadáti László, a szervezet magyar igazgatója is, aki tegnapi érdeklődésünkre megerősítette, amit eddig is tudtunk: "Nincs mit szépíteni a dolgon, cirkusz van."

- Sajátos helyzetemnél fogva hozzám eljutnak a háttérben folyó, politikától sem mentes csatározások hírei is, melyekről a kollégáim vajmi keveset tudnak. De én sem akarom elhinni, hogy ennyi szűklátókörű, felelőtlen, csupán pillanatnyi érdekeit szem előtt tartó döntéshozó dolgozik Magyarországon, miközben úgy látom, a szervezők kiteszik a lelküket - kommentálta a helyzetet római irodájából.

Az igazgató elmondta: nyolc éve dolgozik a LEN munkatársaként, és ez idő alatt akadtak gondok más rendező esetében is, a mostanihoz fogható káoszra azonban nem emlékszik.

- Akárhogyan is állnak a dolgok, a legrosszabbra mégsem merek gondolni - folytatta Szakadáti. - Mert ha a szégyen mégiscsak megesne, annak beláthatatlan következményei lennének az egész magyar sportra nézve. Nem csak a futball Európa-bajnokság terveit felejthetnénk el, hanem tíz-húsz évre az összes álmot, amelyet bármilyen nemzetközi sportesemény rendezéséről szövögettünk.

Ami az esetleges blamázs praktikus következményeit illeti: a szervezőknek - a LEN-nel kötött szerződés értelmében - egymillió euró (mostani áron számítva mintegy 260 millió forint) kártérítést kellene kifizetniük. Ennél azonban jóval súlyosabb volna az anyagiakban nem mérhető presztízsveszteség.

- Legújabban azt hallom, hogy egy fővárosi bizottság azért nem akarja engedélyezni a mobil lelátók felszerelését, mert a tribünök alatt kikopna a fű - dohogott tovább az igazgató. - Noha ez oly mértékben nevetséges, hogy nem is minősítem, én komolyan megígérem: amenynyiben ez tényleg gond, akkor a saját költségemre innen, a Stadio Olimpicóból vitetek majd új gyeptéglákat a Szigetre.

Szakadáti elmondta még, hogy legközelebb június 19-én érkezik Budapestre, és azt várja: addigra a legrosszabb esetben is kilencvenöt százalékban állnak a szükséges építmények. Utolsó lépésként aztán két-háromnapos procedúrával következhetne a medencék hitelesítése. A LEN amúgy vészforgatókönyvvel nem készül, tekintve, hogy ha póthelyszínre lenne szükség, "uszodát még csak-csak le lehetne akasztani, a szervezési előkészületekre azonban már nem maradna elegendő idő".

- Rémálmaimban sem jut eszembe, hogy ez bekövetkezik. Ha mégis, akkor valakiknek nem pusztán a lelkiismeretükkel kell elszámolniuk, hanem képletesen oda kell állniuk ezerötszáz sportoló elé is, és azt kell mondaniuk: "Bocs, gyerekek, hiába edzettetek, hiába készültetek, ez most nem jött össze".

(Azt már csak mi jegyezzük meg egészen lopva: az úszó Európa-bajnokságok 1926 óta íródó, éppen Budapesten kezdődött történetében arra még nem volt példa, hogy egy viadal elmaradjon.)

Szakadáti László
Szakadáti László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.