Nem erre pályáztunk - Az Operaház fő-zeneigazgatója is tiltakozik

"Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk, és nem erre szerződtünk" - írta az Operaház főigazgatójának szóló levelében a fő-zeneigazgató Kesselyák Gergely, amikor megtudta, hogy Hegyi Árpád Jutocsa 52 előadás elhagyását tervezi a következő évadban.


Weimarban kapta meg Kesselyák Gergely fő-zeneigazgató Hegyi Árpád Jutocsa főigazgató racionalizálási elképzelését, amely szerint a tervezett 317 előadás helyett 265-öt tartanak a következő szezonban. Ez - mint levelében a főigazgatónak írta: elfogadhatatlan. Hozzátette, a pályázatukban leírt sarokszámokhoz és megoldási elképzelésekhez kell ragaszkodniuk. A takarékoskodást más területeken - próbaszínpad és a blokkrendszerű műsortervben, a kollektív szerződés észszerűsítésében, az évek óta nem foglalkoztatott munkatársak elbocsátásában - látja. Kesselyák szerint a fenntartónak segítenie kell a modernizáció gyorsításában, és míg elsősorban a bürokratikus ügymenet miatt ez késlekedik, addig finanszíroznia kell a drágább működést. A fő-zeneigazgató lapunknak elmondta: elutazása előtt még maximum húsz előadás elmaradásáról volt szó. Kesselyák nem követi Kovács János első karmester példáját, aki a tervezett létszámleépítés, előadásszám-megvonás és esetleges fizetéscsökkentés ellen úgy tiltakozott, hogy lemondott posztjáról. (Kovács felmondó levelére a főigazgató még nem reagált.) Nem csatlakozik Keveházi Gábor balettigazgatóhoz sem abban, hogy lemondásra szólítsa fel Hegyit, nem ebben látja a megoldást.

Keveházi - aki szerint a főigazgató az ő kirúgását tervezi - elmondta, októberben többen jelezték a politikusoknak: hibás döntés volt Hegyi kinevezése. Ekkor azt a választ kapták, hogy várják meg a választások kimenetelét. A balettigazgató szerint a választásokig a főigazgatónak nem is volt művészetellenes döntése. De ez a mostani, amely szerint például a balettegyüttesnek két bemutatója maradna el, és 95 előadásukból 25-öt elvesznek, ellehetetleníti a színházat. Keveházit mára megbeszélésre hívta Bozóki András miniszter, és a főigazgatóval is holnap tárgyal. Bozóki az egyeztetésekig nem nyilatkozik.

Hegyi Árpád Jutocsa elküldte szerkesztőségünkbe Kesselyáknak szánt válaszlevelét. A ház modernizációját a gazdasági egyensúly megteremtésében érzi, ennek eszköze az, ha átmenetileg kevesebbet játszanak: kevesebb előadás kevesebb kiadást jelent. Hozzátette: a fő-zeneigazgatóval együtt állapodtak meg abban, hogy bár a pályázatukban több előadást terveztek, az örökölt gazdasági nehézségek miatt a bevételhatékonyságra kell összpontosítaniuk. Abszurdumnak tartja, hogy a veszteséges működés finanszírozását a fenntartótól követeljék. Kijelentette: "a fő-zeneigazgató úr sajnos nem látja át, vagy nem akarja átlátni a helyzetet. Jelenlegi magatartásával akaratlanul, de az Operaház ellehetetlenítése mellett foglal állást".

Szappanopera

Nem kísérte se virágeső, se
babérkoszorú Hegyi Árpád
Jutocsa
eddigi operaházi munkásságát. Ez érthető. Az elmúlt nyolc hónap eredménye: két bemutató és botrányok sorozata. Az első társulati ülésen a kulturális miniszterrel együtt fütyülték ki, azóta népszerűtlensége mit sem változott. Nehéz reformernek lenni. De mi a magyarázata annak, hogy eredeti teamjéből csak Kesselyák maradt meg, és nullforintért valahol a háttérben Müller Péter Sziámi stratégiai igazgató? A posztcserebere Závecz Ferenc ügyvezető igazgató menesztésével kezdődött, a következő epizódban Petrovics Emil fő-zeneigazgató csapta be az ajtót elég hangosan. Závecz helyébe Kunos József került, akit mára szintén kiírtak a szappanoperából. Jelenleg a főigazgató gyakorolja az ügyvezető igazgatói és a főrendezői posztot is. A kommunikációs direktor, Herczeg Tamás is vette a kabátját, helyére - meglepő módon - sokan pályáznak. Még nincs hír a nyertesről. Gazdasági igazgatói pályázatot is hirdettek, amely - állítólag - eredménytelen volt. Mindeközben egyszer sem kommentálta az operaházi eseményeket a fenntartó minisztérium - az intézmény autonómiájára hivatkozva. A botrányokért sokan a kulturális minisztert hibáztatják. Talán az sem véletlen, hogy Keveházi a főigazgatói lemondásra buzdító levelet mindenkinek elküldte a miniszterelnöktől a kulturális államtitkárig, s minden médiumnak is jutott belőle egy példány, csak Bozókinak nem. Pedig nem biztos, hogy kizárólag Bozóki felelőssége az operaházi kálvária. A reformokat már elődei sem tudták keresztülvinni, az ő "bűne" annyi, hogy nem nyilvánította eredménytelennek az igazgatói pályázatot. (Sz. K.)

Kesselyák Gergely
Kesselyák Gergely
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.