Szétszavaznak a generációk

A napokban az Info Rádió két figyelemre méltó fölmérést tett közzé: az egyik a Gallupé, a másik a Mediáné. Mindkettőből arra lehet következtetni, hogy a nemzedékek közötti politikai távolságok növekedtek.

A Medián szerint a Fidesz szimpatizánsai főként a 30-40 évesek, a szocialistáké pedig az ennél idősebbek közül kerülnek ki. Ebben önmagában még nincs semmi váratlan. Az indoklás figyelemre méltó.

Karácsony Gergely kutatásvezető azt mondta, hogy azok a korosztályok, amelyek még a Kádár-korszak konszolidációja idején váltak felnőtté, jórészt a szocialisták szavazói, míg azok, akik a rendszerváltozáskor vagy azután nőttek fel, inkább a jobboldalra adják voksukat. A nagyon idősek, akik még a második világháború előtt nőttek fel, szintén a Fideszt támogatják. Az MSZP törzsszavazói egyre inkább a nyugdíjas korosztályhoz tartoznak, így választásról választásra négy évvel nő az átlagéletkoruk. Ami a legfiatalabbakat illeti, ott viszonylag kiegyenlítetté vált a helyzet: a Fidesz az első szavazóktól annyi voksot kapott, mint az MSZP és az SZDSZ együttesen.

A Gallup is azt állítja, hogy az MSZP szimpatizánsainak fele, a Fidesz támogatóinak viszont kevesebb mint 30 százaléka nyugdíjaskorú, s a felmérés szerint mindkét nagy párt sikertelen volt a 25 év alattiak elérésében. Manchin Róbert, a Gallup igazgatója úgy nyilatkozott: a választás utáni elemzésük azt mutatta, hogy az aktív korosztály legnagyobb része a Fidesz táborában volt, az inaktívak döntő többsége viszont az MSZP oldalán állt. Manchin Róbert szerint ebből az következik, hogy azok a politikai nézetekben megmutatkozó nemzedéki ellentétek, amelyek a rendszerváltás utáni éveket jellemezték, nemhogy nem tompultak, de élesebbek lettek.

A Gallup igazgatója közölte: a négy évvel ezelőtti választáshoz képest az MSZP megőrizte a bázisát - az 57 és a 75 év közötti korosztály jelentős része MSZP-szimpatizáns maradt. A Fidesz bázisa korábban csak a 35-40 évesekig terjedt, most már a 45-48 évesek jelentik a felső régiót - fűzte hozzá. A Gallup ugyanakkor úgy látja: most első alkalommal fordult elő, hogy a Fidesz nem tudta megszólítani az első szavazókat, vagy legalábbis sokkal kevésbé, mint a 25 éven felülieket, igaz, a fiatalok elérésében az MSZP sem volt sikeresebb.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.