Vizsgáztatástól eltiltva

A tavaly még Hétszínvilág Gimnázium néven működő székesfehérvári magániskola végzős diákjai az idén a helyi Vasvári Pál Gimnáziumban vizsgáznak, miután a 2005-ös záróvizsgák botrányai miatt - a megyei főjegyző és az OKÉV vizsgálatát követően - Magyar Bálint oktatási miniszter 2007-ig megvonta a magánintézmény érettségiztetési jogát.

- A döntés indokolt volt, mert a Hétszínvilág iskola az érettségi vizsga feltételei közül tavaly szinte semmit sem tudott biztosítani - mondja Kóbor István, az azóta fenntartóváltáson átesett és időközben Comenius Angol-magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumra átkeresztelt intézmény új igazgatója. - A 2005-ös záróvizsgákon teljes volt a zűrzavar. Előfordult, hogy az érettségi elnökök és a vizsgázó diákok a szóbeli érettségi napján kint toporogtak az iskola bejárata előtt, mert nem tudtak bejutni a kulccsal bezárt épületbe.

A botrányos érettségi után - még mielőtt a megyei főjegyző kezdeményezte volna az intézmény működési engedélyének visszavonását - a magániskola tulajdonosa, egy székesfehérvári vállalkozó, eladta a fenntartói jogot a közoktatásban nagy tapasztalatokkal rendelkező Rockenbauer Kht.-nak, amely többek között a Comenius Nyelviskola, valamint több magániskola üzemeltetője. Kóbor István, aki tavaly augusztusban vette át a Hétszínvilág iskola jogutódjának vezetését, kérdésünkre elmondta: az új néven működő intézményt gazdaságilag és szakmailag is stabilizálták. A 2005-ös botrány egyébként nem múlt el nyomtalanul: az azóta eltelt egy évben közel százzal csökkent a tanulóik száma.

Az idén csupán egyetlen végzős osztály érettségiztetését kellett megoldaniuk a Vasvári gimnázium bevonásával, jövőre viszont nem lesz érettségiző osztályuk. A tervek szerint az eltiltás leteltével, 2008 májusában ismét saját maguk fogják vizsgáztatni végzős diákjaikat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.