A folyók leginkább a gátakban okoztak kárt

Gyorsult a Tisza és a Hármas-Körös apadása: az eddigi napi 8-9 centiméter helyett átlagosan 10-14 centimétert csökken a folyók vízszintje. Az árvízi vészhelyzet feloldásáról ma dönt a kormány. A károk felmérése elkezdődött.

A Tisza Kisköre és Fegyvernek közötti szakaszán, valamint a Tisza-tó jobb és bal partján tegnap másodfokúra mérsékelték a védelmi készültséget. A Tisza Szolnok és az országhatár közötti szakaszára, a Maros teljes hosszára, a Hármas-Körösre és a Zagyvára április 14-én kihirdetett árvízi vészhelyzet feloldásáról a tervek szerint a kormány mai ülésén döntenek.

A megroggyant töltéseknél továbbra is fenntartják a figyelőszolgálatot, de a munkák zömét most már az ideiglenes védművek bontása, a károk felmérése és a helyreállítás előkészítése alkotja - mondta tegnap Ivaskó Lajos, a Köti-Kövizig védelemvezető-helyettese. A vízszint csökkenésének megfelelően bontják le az ideiglenes töltésmagasításokat. Lakitelken, Vezsenyben, Tószegen és Szolnok belterületén folytatódott a bordás megtámasztások visszabontása.

Az elmúlt napokban Szolnok, Csongrád és Békés megyében megkezdődött az árvízi károk felmérése. Feltérképezik azokat a földeket, ahol úgynevezett "taposási kár" keletkezett - ezeket a gátakhoz közlekedő teherautók, katonai járművek okozták. A legrosszabb a helyzet a köröszugi rézsűsuvadás környékén, ahol a legkritikusabb töltésszakasznál több mint egymillió homokzsákot építettek be. Itt száznyolcvan földtulajdonos jelentett be kárigényt.

A károk felmérése elkezdődött ugyan, de még nem tudni, mekkora lesz a kártérítés mértéke. Ivaskó Lajos elmondta: egyes területeken - például Tószeg, Vezseny, Tiszajenő környékén - már befejeződött a kárfelmérés, s a földtulajdonosok megkapták a nekik járó kártérítést. Az állami utakban az árvízi védekezés miatt keletkezett repedéseket, kátyúkat a közútkezelő vállalatok regisztrálják, az önkormányzati utak hibáinak feltérképezése az adott települések feladata.

A Közép-Tisza-vidéken az árvízi védekezés eredményeként nem esett kár lakóházakban, egyetlen otthont sem öntött el a gátakon átszivárgó víz. Más a helyzet az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ati-Kövizig) területéhez tartozó Kunszentmártonban, ahol a gátakon átszivárgó víz lakóházakat is körbevett: itt az elmúlt hetekben négy ház összedőlt, több tucat ingatlan pedig átnedvesedett. Ezek többsége engedély nélkül, a gátakhoz túl közel épült, s tulajdonosaik biztosítással nem rendelkeznek. A Szolnok megyei védelmi bizottság megkezdte annak vizsgálatát, hány épületet kell lebontani ahhoz, hogy a gátak mellett meglegyen az előírt védősáv.

Megkezdődött a zöldkárok felmérése Csongrád megyében is - tudtuk meg Priváczkiné Hajdú Zsuzsannától, az Ati-Kövizig szóvivőjétől. A helyreállítás és a védekezés utómunkáit most ütemezik. Szegednél tegnap a felső Tisza-parti részen megindult a tömegközlekedés, a személygépkocsik azonban még nem járhatnak. A Stefánia sétányról már elvitték a homokzsákokat, de ez a rész még alaposabb takarításra szorul, így a gyalogosforgalom előtt tegnap még nem nyitották meg a területet. A legnagyobb pusztítást a gátakban okozták a folyók - egyelőre felbecsülhetetlen, mennyibe kerül majd a megroggyant, megrepedt, átázott töltések újjáépítése. A nagyobb volumenű beruházásokról - amilyen például a köröszugi vagy a szelevényi rézsűsuvadás kijavítása lesz - az Országos Műszaki Irányító Törzs dönt majd, a kisebb munkák ütemezését pedig az adott vízügyi igazgatóságok végzik. Egyes gátszakaszok helyreállítását még ebben a hónapban elkezdik, de lesznek olyan szakaszok is, ahol a töltésnek előbb alaposan ki kell szikkadnia, mielőtt rámehetnek a munkagépek.

Most már az ideiglenes védmûvek bontása zajlik
Most már az ideiglenes védmûvek bontása zajlik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.