U17-es EB: Csak bíztatásban múltuk felül a spanyolokat

1600 évvel ezelőtt született a hunok rettegett fejedelme, Attila, aki elkalandozott Luxemburgig is, ahol nevét az Ardennek lábánál fekvő 7000 lakosú Ettelbruck (Attila hídja) őrzi. Tegnap, luxemburgi "portyázásának" második helyszínén, ugyanitt próbált szerencsét a késői "utód". Sajnos a siker elmaradt, a fölényben játszó spanyol fiatalok elütötték hazánkat az elődöntőbe jutástól.

Ami az időjárást illeti, két viszonylagosan kellemes hétvégi nap után ott folytatódott a mérkőzés, ahol a pénteki abbamaradt. Szakadó eső és enyhe szél várta a csapatokat. Mindez nem zavarta a spanyol gárdát, akik a kezdőrúgás pillanatától kezdve uralták a mezőnyt. A két ibériai fenegyerek, Aarón Níguez és Rubén Ramos rendre kicselezte és lefutotta a magyar védőket. A 19. percben góllá érett az enyhe spanyol fölény: egy jobb oldalról a kapu elé ívelt labdát az üresen álló Ramos közelről fejelte a magyar hálóba (0:1). Az első játékrész hátralévő 20 percében három magyar és két spanyol helyzetet jegyeznek fel a krónikák.

Szünet után folytatódott a mieink enervált játéka. Jött pedig folyamatosan a bíztatás a nézőtérről, ahol a 650 főnyi nézőseregben 50 magyar torok ("kemény mag") buzdította nemzeti tizenegyünket. A spanyolok a csoportelsőség biztos tudatával játszottak, míg a magyar csapatnak - latolgatva az orosz-luxemburgi mérkőzés esélyeit - mindenképpen győznie kellett. A klasszisokkal játszó magyar tizenegy (Németh, Dudás, Koman, Balikó kapus) a luxemburgiak ellen mutatott gyönyörű játékukkal szemben ezúttal árnyéka volt önmagának. A 69. percben tulajdonképpen eldőlt a mérkőzés sorsa. Válogatottunk szabadrúgást kapott az ellenfél 16-osának előterében, és a büntetőterületen belüli lökdösődést követően az osztrák játékvezető - partjelzőjével konzultálva, teljesen érthetetlen módon - leküldte a pályáról a "magáról megfeledkező" Lengyel Dánielt, akinek "bűne" mindössze annyi volt, hogy egy spanyol védő a hajánál fogva a földre rántotta őt. 9 perccel később a saját 16-osunkon belül már valójában lerántás esete állt fenn; a csereként beállt - és pályára lépésétől kezdve kiválóan játszó - Krkiæ nem hibázott (0:2). A 79. percben Balikó - 1 perc leforgása alatt - három góltól mentette meg csapatát. A két perces hosszabbításban mindkét csapat egy-egy kapura lövése - a spanyolok a kapufát találták el - jelentett eseményt.

Győzelmével a spanyol gárda a nyolcas döntő egyetlen résztvevője, amely mindhárom találkozóját megnyerte.

A mérkőzés után tartott sajtótájékoztatón Both József vezető edző elmondta, hogy az eredmény dacára egy négyéves közös munka csúcsára jutott a magyar csapat. Ez az 1989-es nemzedék még hallatni fog magáról - mondta a kapitány. Továbbra is fenntartja: csapata Európa egyik legjobbja saját korosztályában, és a siker azért maradt el, mert az oroszok elleni első találkozón féltucat biztos helyzetet puskáztak el a fiúk, és a lefújás előtt 2 perccel kapták csak be a - végeredményre nézve - végzetes gólt. Csapatát - még a luxemburgi döntő előtt - meghívták Japánba, ahol júliusban egy hatos tornán vesznek részt. Ezt pedig csak a legjobbak érdemlik ki.

A magyar csapat összeállítása:

Balikó - Szekeres, Lengyel, Debreceni, Presinger - Gál (Tóth P. 47. perc), Busai, Dudás, Koman, Szabó, Németh

Az A csoport másik mérkőzésén:Oroszország - Luxemburg 2:0

A csoport végeredménye:1. Spanyolország 9 pont (12:1)
2. Oroszország 6 (3:3)
3. Magyarország 3 (4:3)
4. Luxemburg 0 (1:13)

A csütörtöki elődöntő párosítása:

Németország-Oroszország

Spanyolország- Csehország

A Népszabadság Online-t Ettelbruckból Földes György tudósította

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.