Felhozta az MSZP-t Vasban a Baloldali Tömörülés vezetője

A szocialista párt választási elemzései egyértelműen kedvezően ítélik meg a Vas megyei fejleményeket, a sikert Kiss Péter kancelláriaminiszter Vas megyei elnökként végzett munkájának tulajdonítják.

A kampány után sem látszanak mélyülni az MSZP-n belüli törésvonalak, az erőközpontok egyelőre nyugodtak - állapította meg lapunk, jövő évi tisztújítást valószínűsítve. A párton belülről származó információk alapján ugyanakkor úgy értesültünk, Kiss Péter kancelláriaminisztert "és körét" - Kiss Péter a szocialista párt létszámát, szervezettségét, befolyását tekintve legerősebb platformjának, a Baloldali Tömörülésnek a vezetője - "egyesek azzal kritizálják, hogy gyengén muzsikáltak például Vas megyében", igaz, az informátorok hozzáteszik, hogy a miniszter egy "pártszervezeti szempontból szétesett" és jobboldali bázisnak számító megyét vett át - ahol növelte a baloldal támogatottságát.

Kedvező értékelés

A párt választási elemzései a NOL információi szerint egyértelműen kedvezően ítélik meg a Vas megyei fejleményeket: az MSZP 2002-höz viszonyítva három megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád és Fejér megyében hódította el a pártlistán a többséget - de a korábbi eredményekhez képest a legtöbbet mégis Vas megye tudott javítani: a területi listákra leadott szavazatok alapján az MSZP-re illetve a Fideszre szavazók tábora közötti különbség 5,9 százalékponttal mérséklődött a baloldali párt javára - hangsúlyozzák.

Vas megyében a nagyvárosokban, például Szombathelyen a budapestihez, vagy borsodihoz hasonló eredményt értel a szocialista párt, a szabad demokratákkal közösen erősen 50 százalék feletti a támogatásuk. A szocialista pártnak a kistelepüléseken is növekszik támogatottsága, ezt jelzi péáldául, hogy Szombathely 2-es számú választókerületében jelöltjük - bár végül nem szerezte meg a mandátumot - 20 település közül 10-ben többségi támogatást kapott.

Az elemzők arra is fekhívják a figyelmet, hogy eközben Kiss Péter egyéni jelöltként elindulva "hagyományos" körzetében, a fővárosi 6-os számú körzetben is javított korábbi eredményéhez képest: először tudta elnyerni a mandátumot már az első fordulóban.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.