Szabolcsban újabb választási kérelmeket utasítottak el

Újabb három, az országgyűlési képviselő-választás eredményének megsemmisítését kérő fideszes felülvizsgálati kérelmet utasított el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság - olvasható az igazságügyi szervezet honlapján hétfőn közzétett határozatokban.

A Fidesz helyi szervezetei a szabolcsi 4-es számú, nagykállói, a 6-os számú, nyírbátori és a 7-es számú, kisvárdai választókerületben kérték a szavazás megismétlését a bíróságtól láncszavazásra, valamint a választók szervezett szállítására és befolyásolására hivatkozva. A Szabolcs Megyei Bíróság mindhárom esetben alaptalannak tartotta a kérelmet és helybenhagyta az ügyekben korábban hozott területi választási bizottsági elutasító határozatokat.

A nagykállói választókerületben a Fidesz arra alapozta beadványát, hogy az egyik urnában egy szavazólappal kevesebb volt, mint amennyinek a részvétel alapján lennie kellett volna, s ez - a párt szerint - láncszavazásra utal. A bíróság indoklása szerint "egy-egy szavazólap hiánya egyéb adat nélkül, még az alapos feltételezésre sem elegendő".

A nyírbátori választókerületben a Fidesz által jelzett, szervezett szállításra vonatkozó, két járműről készült fényképfelvételek a bíróság szerint nem alkalmasak annak bizonyítására, hogy törvénysértés történt volna, a megjelölt tanút pedig nem tudták meghallgatni, mert az idézés ellenére nem jelent meg.

A bíróság nem látta bizonyítottnak azt sem, hogy a kisvárdai választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjéről a második forduló előtt terjesztett, valótlanságokat közlő szórólap befolyásolta volna a választók akaratát, hiszen a leadott voksok arányában változás gyakorlatilag nem következett be. A két országgyűlési választási fordulóval kapcsolatban a szabolcsi bíróságnak összesen 27 ügyben kellett döntenie, a voksolás eredménye minden esetben változatlan maradt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.