Erős lesz a helyhatósági lobbi

Annyi önkormányzati tisztségviselő került a parlamentbe, hogy akár kormányt is alakíthatnának. De hiába erős a helyhatósági lobbi, a pártszempontok eddig felülírták a települési érdekeket.

Minden korábbinál több települési vezető lesz az új Országgyűlésben: csaknem nyolcvan képviselő polgármesterként vagy alpolgármesterként szerzett mandátumot. A potenciális önkormányzati lobbi azonban ennél népesebb, hiszen a megyei közgyűlési elnökök fele és az alelnökök jelentős része is az Országgyűlés tagja lett. S akkor még nem számoltunk azokkal, akik megyei vagy települési képviselők, kistérségi társulási, illetve területfejlesztési tanácsi tisztségviselők. Velük együtt a "helyhatósági frakció" létszáma akár a kormányalakításhoz is elég lenne.

Az elmúlt 12 év tapasztalatai viszont inkább azt mutatják, hogy a polgármesterek és más helyhatósági emberek szinte egyetlen kérdésben sem tudtak összefogni. Előfordult persze, hogy egy-két alkalommal - különösen a költségvetési viták során - az önkormányzatok érdekeire figyelemmel voksoltak, de általában a frakciófegyelem győzött.

Pedig 1994 nyarán, amikor elfogadták az önkormányzati törvény módosítását, és zöld jelzést adtak a képviselőknek, hogy őszszel polgármesterjelöltekként is megmérettessék magukat, sokan úgy vélték: ezzel megteremtik a helyhatóságok szervezett érdekérvényesítésének feltételeit. Ám egészen más történt, mert a polgármesterek elsősorban saját településük kijáróembereiként, és nem a szféra egészének szempontjait képviselő politikusokként dolgoztak. Valószínű, hogy rajtuk is múlott, hol épül előbb autópálya, vagy mely településeknek jut többletforrás. Valami effélére utalhatott Veres János pénzügyminiszter is Szabolcsban, amikor jelezte: a választási eredmények és a településeknek jutó támogatás között lehet öszszefüggés.

A 2002-es választáson - a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének adatai szerint - az egyéni körzetekben száz polgármestert és megyei közgyűlési elnököt indítottak, most viszont 123-at, és 75-en be is futottak. Ebből akár az a következtetés is adódhat, hogy a nagypolitika számára felértékelődik a helyi érdekképviselet. De feltételezhető, hogy másról van szó: a választókerületekben ismert arcok nagyobb eséllyel szerezhetnek mandátumot az őket jelölő szervezetnek. A támogatás fejében nyilván lojalitást várnak - és valószínűleg kapnak is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.