Föléledő Mozaik

Az MSZP várhatóan a jövő tavasszal tart tisztújítást, de a személyi kombinációk már megkezdődtek.

Aki időt nyer, életet nyer - így többé-kevésbé valamennyi szocialista erőközpont jól jár azzal, hogy az MSZP előreláthatóan csak a jövő tavasszal tartja tisztújító kongresszusát. Korábbi hírek szerint a párt "országos gyűlése" az önkormányzati választások után ült volna össze, ám a szocialista párt szabályai szerint a "legfőbb posztújraosztó plénum" összehívása előtt a helyi szervezeteket is fel kell frissíteni. Ez a folyamat viszont két-három hónapig tart.

A jövő tavaszi időpont elég időt ad arra, hogy Gyurcsány Ferenc orvosolja azok vélt vagy valós sérelmeit, akiknek nem jut kormányzati, közigazgatási poszt. Igaz lehet ez fordítva is - ha úgy alakul, a sértettek szerveződhetnek ellentáborrá. (Az amúgy is "alternatíva nélkülinek tartott" Gyurcsányt a választási győzelem megingathatatlanná tette, az MSZP irányítása továbbra sem "one man show": a területi alapon szerveződő pártban a helyi nagyágyúkat olykor a vezérkar sem tudja kibillenteni pozíciójukból.)

Egyelőre azonban mindenki kivár. Azt többé-kevésbé tényként kezelik a szocialisták, hogy a kormányfő átveszi a pártot. Hiller István pártelnök az összevont kulturális és oktatási minisztériumot vezetheti. Korábbi pletykák szerint Juhász Ferenc lehetett volna az új elnök - Gyurcsány meghoszszabbított kezeként. Csakhogy már a kormányfő közvetlen környezete is úgy értékeli a helyzetet, hogy a jelenlegi elnökhelyettes, Szekeres Imre megkerülhetetlen. És nem csak pártbéli beágyazottsága miatt - a vezérkar prominensei közül talán ő vett részt a legaktívabban a kampánystábok felkészítésében (emlékeztetőül: a kommunikációért Gál. J. Zoltán, a "technikai ügyekért" Szigetvári Viktor kampányigazgató, a politikai mondandó egyes elemeiért Szekeres felelt.)

A kampány ideje alatt a többi MSZP-s törésvonal is "betemetődött". (Igaz, egyes vélemények szerint ez főként az egymásra utaltság kegyelmi állapotának volt köszönhető.) Mindenesetre az erőközpontok egyelőre nyugodtak. Kiss Péter kancelláriaminisztert és körét ugyan egyesek azzal kritizálják, hogy gyengén muzsikáltak például Vas megyében, de megjegyzendő, hogy Kiss egy "pártszervezeti szempontból szétesett" és jobboldali bázisnak számító megyét vett át - ahol növelte a baloldal támogatottságát.

Abból a négyesből, amely vélekedések szerint egyedül is képes pénzt, csapatot, eszmét mozgósítani (Gyurcsány, Kiss, Szekeres, Lendvai Ildikó), a frakcióvezető asszonynak sem kell a lemorzsolódástól tartania - vélhetően továbbra is ő irányítja a frakciót.

Egy kevésbé személyfüggő, heterogénebb csoport a fiatal (polgármestereket, megyei elnököket, országos embereket) politikusokat tömörítő Mozaik. A társaság sokáig "tetszhalottnak" tűnt, majd a választások előtt adott életjelet magáról egy soproni összetartással, illetve a múlt hét elején tartott "győzelmi partival". Egyes vélekedések szerint a Mozaik gyengén teljesített, s csak "ősszoci" körzetekben volt erős. Ennek azonban ellentmond, hogy például az eddig fideszes területnek tartott Csongrádot Botka László szegedi polgármester és Újhelyi István MSZP-alelnök fölényesen hozta. Így - kormányzati vélemények szerint - a mozaikosok továbbra is fontos pozíciókra számíthatnak.

Hiller István miniszterségre cserélheti az elnöki posztot
Hiller István miniszterségre cserélheti az elnöki posztot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.