Szövegértelmezés a mai magyarírásbelin

A magyar nyelv és irodalom-írásbelikkel kezdődik meg az idén is az érettségik időszaka. Mától több mint 120 ezren vizsgáznak: a többség most is megelégszik a középszinttel.

Több mint 97 ezer diák ül ma neki reggel nyolc órától a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettséginek: 91 340 diák középszinten, 6251 tanuló emelt szinten vizsgázik. A tavaly bevezetett kétszintű érettségi rendszerben a diákok eldönthetik ugyanis, hogy a hét többletpontot érő emelt szintű vizsgát teszik-e le, vagy megelégszenek a középszintűvel. A többség az idén is a dolgok könnyebbik végét fogja meg: a 120 492 érettségiző közül mindössze 36 006-an jelentkeztek emelt szintű vizsgára. Közülük is 9936-an olyanok, akiknek már van érettségijük, s csak a felvételi érdekében vágnak most ismét neki a vizsgának - lényegében tét nélkül, hiszen ha nem jól sikerül, beszámíttathatják a régi, jobb eredményüket.

Pedig az emelt szintű érettségik tavaly kifejezetten jól sikerültek: a diákok 80 százaléka ért el jeles osztályzatot, míg középszinten csak 20 százalékuk. A magyarvizsgák esetében sikerültek a legkevésbé jól az emelt szintű vizsgák, de még e tárgyból is ötöst kapott a diákok 52,5 százaléka. Igaz, a középiskolai tanárok szerint első nekifutásra - az új érettségi sikeressége érdekében - könnyebb feladatokat kaptak a diákok.

A kétszintű érettségi tartalmában is megváltoztatta a vizsgát. A magyarírásbelin például már nem csupán egy fogalmazást kell írniuk a diákoknak: vannak szövegértési, szövegértelmezési feladatok is, amelyek megoldásához egy órájuk van. Ezt követően, három óra alatt kell megírniuk egy fogalmazást, amelynek témáját három feladat közül választhatják ki: készíthetnek műelemzést, összehasonlító elemzést vagy érvelő fogalmazást. A szövegrészletek, forrásművek rajta lesznek a feladatlapokon: ezért nem lehet a tételeket most már egyszerűen a rádióban felolvasni. Ugyanezen okból szöveggyűjteményt sem lehet használni a magyarírásbelin, helyesírási szótárt viszont igen.

A diákok az írásbeli és a szóbeli vizsgán nyújtott teljesítményükre nem külön-külön kapnak osztályzatokat, hanem az egyes vizsgarészek összpontszáma alapján határozzák meg százalékos teljesítményüket, majd az érettségin elért érdemjegyüket. A magyarvizsga írásbeli és szóbeli részből áll majd: mindkettőn legalább tíz százalékot, együttesen pedig húsz százalékot kell elérni az elégségeshez. Hiába ír tehát valaki kiváló írásbelit, ha a szóbelin egy kukkot sem tud, azaz nem éri el a tízszázalékos minimumot, megbukik az érettségin.

Holnap a matematikával folytatódik a megmérettetés: reggel nyolctól 90 477-en vizsgáznak közép-, 6408-an emelt szinten.

Az érintett diákoknak semmilyen hátrányuk nem származott abból, hogy a középszintű német nemzetiségi nyelvi írásbeli tételek egy részét négy iskolában még az adott vizsgafeladatok megkezdése előtt kicserélték - közölte az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője szombaton. Pósfai Péter pénteken lapunknak még úgy nyilatkozott, hogy az érettségiző diákokat nem zavarta meg semmi. Ehhez képest a középszintű német nemzetiségi nyelv- és irodalomvizsga kettes számú tesztfüzete olyan feladatokat tartalmazott, amelyeket egy korábbi vizsgaidőszakban emelt szinten egy diák már megoldott. Ezért az adott feladatlapot elektronikus úton még
a vizsga megkezdése előtt kicserélték. A cserére négy iskolában volt szükség, s az
67 gyereket érintett. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.