Bárki megszerezhette a tételeket

Értelmetlen folytatni az egy éve indult nyomozást a tavalyi érettségi tételek kiszivárogtatói ügyében. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az eljárás megszüntetését javasolja.

A Népszabadság értesülése szerint az NNI azt javasolta az ügyészségnek, szüntesse meg a 2005-ös érettségi tételek kiszivárogtatóinak felkutatására egy éve elrendelt büntetőeljárást, a nyomozás folytatásától sem várható eredmény. "Tűt keresünk a szénakazalban" - így fogalmazott egy névtelenséget kérő belügyi tisztviselő, aki azt is elismerte: a hatóságok már hónapok óta tudják, hogy a nyomozás kudarcra ítéltetett.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) az érettségi-botrány kirobbanása után, tavaly augusztusban készített jelentésében rámutatott: a tételek nyomtatása és szállítása közben alkalmazott biztonsági intézkedések elégtelenek voltak. Az érettségit szervező Országos Közoktatási, Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) ugyan még 2004 novemberében szolgálati titokká minősítette az érettségi tételeket, az azok előállításában és szállításában közreműködő hivatalok, valamint a pályázati úton kiválasztott cégek egyike sem tartotta be a titkos ügykezelési szabályokat. Nem vezettek róluk olyan nyilvántartást, amelyből egyértelműen visszakereshető lenne, hogy egyes tételeket hol tárolták, mikor és kik nyitották fel az azokat tartalmazó borítékokat. A tételsorokon a "Szolgálati titok" minősítést sem tüntették fel.

A tételek nyomtatására pályázaton kiválasztott nyomdával kötött szerződés melléklete tartalmazott ugyan bizonyos elvárásokat a biztonsággal kapcsolatban, de azokat nem tartották be maradéktalanul. A nyomdahibás példányok selejtezése nem a nyomda területén történt, arról jegyzőkönyv nem készült (nem zárható tehát ki, hogy a vizsgát megelőző napokon az internetre felhelyezett példányok a selejtezésből valók), azon a megrendelő OKÉV képviselője nem volt jelen.

A "Szigorúan bizalmas, csomagolt nyomdai termékek kiszállítására" kiírt közbeszerzési pályázat ajánlati felhívása nem tartalmazta, hogy a szállítandó nyomdaipari termék szolgálati titoknak minősül, noha a tételeket már e pályázat kiírása előtt titkosították. A kiírásban csak annyi állt, hogy a szállítónak gondoskodnia kell a csomagok titkos kezeléséről, és ki kell zárni az illetéktelen hozzáférést. A Kehi jelentése rámutatott: a nyertes kft. nem nyújtott be részletes leírást és nyilatkozatot a biztonsági feltételek teljesítésének módjáról, sem hasonló jellegű és nagyságrendű referenciamunkáról, a pályázatát elbíráló bizottság ennek ellenére megállapította, hogy "az ajánlat tartalmi szempontból eleget tesz a feltételeknek".

Emlékeztetőül: az Oktatási Minisztérium feljelentése nyomán az NNI 2005. május 9-én szolgálati titoksértés gyanújával indított eljárást. Napokon belül gyanúsítottként hallgattak ki három fiatalembert. Ők a nyomozás adatai szerint egyes tételsorokat az interneten terjesztettek, illetve egy olyan körhöz tartoztak, amelynek tagjai 60 ezer forintért adták-vették egymást közt a birtokukba jutott feladatsorokat. Velük szemben azonban meg kellett szüntetni az eljárást, amikor kiderült, hogy az OKÉV szabálytalanul titkosította a tételeket, mivel a minősítést nem tüntette fel minden egyes tételsor öszszes oldalán. Mivel a szakértők kizárták, hogy a tételeket az OM vagy az OKÉV számítógépes hálózatából "lopták volna ki", a rendőrség vesztegetés gyanújával folytatta a nyomozást, azt vélelmezve, hogy valaki, aki jogszerűen hozzáférhetett a tételekhez, pénzért kiadta azt másoknak. Csakhogy a Kehi vizsgálata egyértelműen rávilágított azokra a hiányosságokra, melyek a tételek útját követhetetlenné tették, s azt is, hogy ki, mikor és hol nyitotta fel azokat. A nyomozás során a rendőrség több tucat iskolában talált idő előtt felbontott borítékokat. A tanárok azzal magyarázták a helyzetet, hogy ők csak azt kívánták ellenőrizni, hogy valóban az éles vizsgasorok olvashatók-e (egy nappal a vizsga előtt) az interneten. Egyéves nyomozással azonban az NNI-nek még azt a feltételezést sem sikerült igazolnia, hogy vesztegetéssel jutottak hozzá a tételekhez azok, akik (és róluk sem lehet tudni semmit) később feltették azokat a világhálóra.

Az idén már szabályosan titkosított tételeket kapnak a vizsgázók olyan borítékokban, amelyeket ha egyszer kinyitnak, nem lehet visszazárni. A Kehi ajánlásai alapján megszigorították az iratkezelési szabályokat is. A szakemberek szerint a tavalyi botrány nem ismétlődhet meg.

Rendõrségi felügyelet alatt szállították ki tavaly az új érettségi tételeket az iskolákba. A nyomozás nem  járt eredménnyel
Rendõrségi felügyelet alatt szállították ki tavaly az új érettségi tételeket az iskolákba. A nyomozás nem járt eredménnyel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.