Az eltáncolt Beethoven

Emberi Himnusz címmel mutatják be Markó Iván és Keveházi Gábor Beethoven IX. szimfóniájára írt táncjátékát május 8-án, azaz ma este hét órától a Művészetek Palotájában.

Markó Iván Maurice Béjart társulatának tagjaként többször táncolta Béjart az 1968-as mexikói olimpia megnyitójára készített koreográfiáját, de úgy érezte, valami hiányzik belőle. Nemrég úgy döntött, itt az idő, hogy elkészítse a saját koreográfiáját ehhez a zenéhez. A táncjáték az emberi lét küzdelmeit, örömeit és diadalát viszi színre. Markó Iván a szimfónia négy tételét a négy őselemmel szimbolizálja. Az első tételben a föld dominál, amely a küzdelem maga, a létezés kezdetének jelképe. A második tétel a tüzet képviselve egy játékos bacchanália, erős érzelmi kitörésekkel. A harmadik tételt a víz uralja, témája két ember élettörténete. A negyedik, az utolsó tételt a levegőnek, az örök emberi szabadságvágynak szentelték.

Az Emberi Himnusz nagyszabásúnak ígérkezik: az előadásban kétszázötven tánc-, zene- és énekművész vesz részt. A Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Nemzeti Balett harmincnégy táncművésze mellett tizennégy balettnövendék is színpadra lép. A Danubia Szimfonikus Zenekar a zenekari árokban játszik majd, mellettük kiemelve kapnak helyet a negyedik tételben megszólaló énekes-szólisták: Rálik Szilvia, Kovács Annamária, Wiedermann Bernadett, Fekete Attila és Kovács István. A kilencvenfős Nemzeti Énekkar a színpad fölötti erkélyen kapott helyet. A színpadképet egy hatalmas drapéria uralja majd, amelyből tételenként váltakozva rajzolódik ki egy hat méter átmérőjű napkorong, illetve a hold. Az Emberi Himnusz
a Művészetek Palotájának első saját táncprodukciója, amely Magyarország az Európai
Unióhoz való csatlakozásának második évfordulójára készült. A darabot a mai bemutatót követően holnap, holnapután, illetve június 14-én és 15-én is műsorra tűzik.

A38, május 9., 20.00: Tuck and Patti (USA), vagyis William Andress és Patricia Catchard adja elő finom dzsesszből, érzékeny soulból és felemelő bluesból építkező számait.

Budapest Kongresszusi Központ, május 10. 20.00: a Jan Garbarek Group (Jan Garbarek, Rainer Brüninghaus, Eberhard Weber, Trilok Gurtu) koncertje.

Hagyományok Háza, május 9.: Földön apám fia volnék címmel a Magyar Állami Népi Együttes előadása.

Új Színház, május 13. 20:00: Tomsits Rudolf dzsessztrombitás 60. születésnapja alkalmából a Hobo Blues Band, valamint a két éve elhunyt művész néhány barátja ad blues-jazz fúziós koncertet.

Markó és Keveházi a IX. szímfóniára írt táncjátékot
Markó és Keveházi a IX. szímfóniára írt táncjátékot
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.