Félpénzes napok lesznek a szállodákban is

A szállodások megirigyelték a vendéglői torkos csütörtök sikerét: júniusra minden hatodik hotel féláras napokat hirdet az üdülési csekkeseknek. Ezzel is szeretnék előcsalogatni a több milliárd forint értékben otthon őrizgetett utalványokat.

Tízmilliárd forint értékű érvényes üdülési csekket őrizgetnek beváltatlanul a tulajdonosok - csak az év első négy hónapjában 8,6 milliárd forintnyit vásároltak a cégek dolgozóiknak, illetve az üdülési alapítvány a rászorulóknak. A csekkes piac hatalmas tortájából a szállodások is nagyobb részt szeretnének. Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke úgy tudja, a tavaly nyár elején kiváltott csekkek egy része rövidesen lejár, ezért találták ki - a vendéglői torkos csütörtök mintájára - a júniusi akciót, amelyben hotelek egy része féláras napokat tart.

Az "Itthon otthon fél áron üdülési csekkel" címen meghirdetett lehetőség lényege, hogy az akcióba bekapcsolódó hotelek az általuk megjelölt napon vagy napokon 50 százalékot elengednek a szállásdíjból. A jelentkezési határidő ma zárul, eddig több mint hetven szálloda jelezte, hogy részt vesz az akcióban, és várhatóan még több mint harminc csatlakozni fog. Júniusban tehát a Magyarországon működő 687 szálloda közül minden hatodikban meg lehet majd szállni fél áron néhány napra. A kedvezmény természetesen csak az üdülési csekkre érvényes. Emlékezetes: amikor bejelentették, hogy az üdülési csekk egy részét tankolásra is fel lehet használni, a hotelszakma felhördült. Akkor a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke, Karácsony Mihály azt nyilatkozta: előbb talán elő kellene csalogatni a fiókokban őrzött sok milliárd forint értékű csekket.

A tömegek mozgósításához, mint bebizonyosodott, nem kevesebbre, mint félpénzes ajánlatra van szükség - mondja Galla Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. A torkos csütörtök ötletgazdájának számító állami marketingszervezethez eddig ötven darab, hat vendéglő pecsétjével ellátott képeslap érkezett vissza abból az 500 ezerből, amelyeket a Nagy ízutazás márciusi nyitónapjára nyomtattak. Az első torkos csütörtök óta - amikor az akcióban részt vevő félezer étteremben tízezrek étkeztek fél áron - mind a félmillió vendéglői pecsétgyűjtő lap elfogyott, ezért augusztusban újabb adag készül. A Balaton környékén több étterem tart majd torkos hétvégét, és a szállodások júniusi akciója után júliusban kétszáz hazai pincében kezdődik ingyenes borkóstoltatás. Kérdés, sikerül-e bárkinek nagyobb horderejű akciót szerveznie az idén, mint a vendéglősöknek. A 22 ezer hazai étteremből egy híján 500 hirdetett torkos csütörtököt. A szállodások félpénzes napjai mintegy ötezer szállodai ágyra és majdnem minden hatodik hotelre vonatkoznak, ami az éttermekénél jóval nagyobb lelkesedést jelez. Az üdülési csekkek zömét, körülbelül 80 százalékát amúgy is szálláshelyeken váltják be, a folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségek egyelőre nem homályosították el a szállodaipar vonzerejét. Az idén bizonyára nagyon népszerű lesz majd a csekkel fizethető strandbelépő és élményfürdő, miközben már 1,2 millió forint értékű állatkerti belépőért is csekkel fizettek.

Az üdülési csekk ismertségében, illetve népszerűségében az idén következett be a nagy áttörés - jelzi Karácsony Mihály. Az év első négy hónapjában kétszer annyit váltottak be, mint tavaly ilyenkor, miközben az egész évre tervezett 13 milliárdos csekk-kibocsátási terv is 18 milliárd forintra módosult, mivel április végéig már 8,6 milliárdért vásároltak.

Az egyre több helyen beváltható csekkből a szociálisan rászorulók közül tavaly 50 ezren, az idén már több mint százezren részesültek. A pályázat útján elnyerhető juttatásért az alapítványhoz az idén 250 ezren folyamodtak - most először kellett elutasítani tömegesen olyanokat, akik megfeleltek a feltételeknek. Egy év múlva már a húszmilliárd forintot is jócskán meghaladhatja az üdülésicsekk-biznisz, mivel a tervek szerint a lehetőségek körébe bevonják a szabadidősportokat, például a fitnesztermi bérletváltás lehetőségét is.

Vendégek érkeznek egy siófoki szállodába
Vendégek érkeznek egy siófoki szállodába
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.